Brødskalaen

Riktignok er Brødskalaen «gammelt nytt», men jeg mener det er viktig å gjøre flest mulig oppmerksom på denne merkingen, slik at man er i stand til å velge det sunneste brødet!

Brødet er vår viktigste kilde til kostfiber. Jo grovere brødet er, desto mer kostfiber inneholder det. Det anbefales et inntak på 25 – 35 g. kostfiber hver dag. Kostfiber forebygger forstoppelse og reduserer risiko for diabetes- type 2 og hjerte- karsykdommer. Har kan du lese mer om kostfiber.

Næringsmiddelbedriftenes landsforening har utviklet merkeordningen i samarbeid med Baker- og konditoribransjens landsforening, forbrukerrådet, mattilsynet og sosial- og helsedirektoratet.Merkingen finner du på brød og melblandinger, og gjør det lettere å vurdere matvaren og ta informerte valg med hensyn til kosthold og helse.

Brødskalaen forteller deg noe om hvor stor andel sammalt mel og hele korn brødet inneholder – altså hvor grovt brødet er. Slik tyder du merkingen:

  • Fint 0 – 25 % sammalt mel og hele korn.
  • Halvgrovt 25 – 50 % sammalt mel og hele korn.
  • Grovt 50 – 75 % sammalt mel og hele korn.
  • Ekstra grovt 75 – 100 % sammalt mel og hele korn

Velg grovt eller ekstra grovt. Da får du i deg mer kostfiber, vitaminer, mineraler og sporstoffer enn om du velger et finere brød. Dette bidrar til bedre næringsstatus og færre plager.

113 tanker om “Brødskalaen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.