Riktignok er Brødskalaen «gammelt nytt», men jeg mener det er viktig å gjøre flest mulig oppmerksom på denne merkingen, slik at man er i stand til å velge det sunneste brødet!
Brødet er vår viktigste kilde til kostfiber. Jo grovere brødet er, desto mer kostfiber inneholder det. Det anbefales et inntak på 25 – 35 g. kostfiber hver dag. Kostfiber forebygger forstoppelse og reduserer risiko for diabetes- type 2 og hjerte- karsykdommer. Har kan du lese mer om kostfiber.
Næringsmiddelbedriftenes landsforening har utviklet merkeordningen i samarbeid med Baker- og konditoribransjens landsforening, forbrukerrådet, mattilsynet og sosial- og helsedirektoratet.Merkingen finner du på brød og melblandinger, og gjør det lettere å vurdere matvaren og ta informerte valg med hensyn til kosthold og helse.
Brødskalaen forteller deg noe om hvor stor andel sammalt mel og hele korn brødet inneholder – altså hvor grovt brødet er. Slik tyder du merkingen:
- Fint 0 – 25 % sammalt mel og hele korn.
- Halvgrovt 25 – 50 % sammalt mel og hele korn.
- Grovt 50 – 75 % sammalt mel og hele korn.
- Ekstra grovt 75 – 100 % sammalt mel og hele korn
Velg grovt eller ekstra grovt. Da får du i deg mer kostfiber, vitaminer, mineraler og sporstoffer enn om du velger et finere brød. Dette bidrar til bedre næringsstatus og færre plager.
The honesty of your posting is there for all to see
This is just the perfect answer for all forum members
Pleasing to find someone who can think like that
That’s way the bestest answer so far!
That’s a smart way of thinking about it.
This article went ahead and made my day.
I cannot thank you enough for the blog post.Really looking forward to read more. Fantastic.
BS low – rationality high! Really good answer!
Your article was excellent and erudite.
Wow, great blog article.Really looking forward to read more. Will read on…
You have shed a ray of sunshine into the forum. Thanks!
Everyone would benefit from reading this post
I just hope whoever writes these keeps writing more!
I truly appreciate this article post.Really looking forward to read more. Cool.
wow, awesome article.Thanks Again. Really Great.