Kroppen vår trenger fett. Men det er ikke likegyldig hvilke fettstoffer du inntar. Vi skiller i hovedsak mellom mettet og umettet fett. De ulike fettypene er ulik oppbygd og har ulike virkninger på kroppen. Ved å velge riktige fettkilder kan man oppnå bedre helse!
Fettet er det mest energirike næringsstoffet vi har. Et gram fett gir 9 kcal. Fettet tjener i hovedsak som energireserve, men det har også mange andre oppgaver i kroppen vår. Fettet er viktig for opptak av de fettløselige vitaminene, som forløper for hormoner og byggestein i celler.
Oppbygging og egenskapene til fettet skiller det i to hovedgrupper. Det er mettet og umettet fett.
Mettet fett, ”det usunne fettet”
Mettet fett finnes i fete melkeprodukter som fløte, rømme, og ost, i kjøtt og kjøttprodukter som farser og pølser, og i sjokolade, iskrem og annen ferdigmat. Mettet fett kjennetegnes ved at de er fast ved romtemperatur.
Mettet fett bidrar med å øke kolesterolnivået i blodet. Med for mye mettet fett i kostholdet kan dette føre til økt risiko for hjerte- og karsykdommer, kreft i bryst, tykktarm og prostata, overvekt og blodpropp. Dette kan i verste fall føre til tidlig død. (Her kommer det stadig ny forskning)
Umettet fett, ”det sunne fettet”
Umettet fett deles igjen inn i enumettet og flerumettet fett.
Enumettet fett finnes i raps- og olivenolje, oliven, avokado, nøtter og frø. Det har en kolesterolsenkende effekt og reduserer dermed risiko for hjerte- og karsykdommer og visse kreftformer.
Flerumettet fett kan vi igjen dele inn i undergrupper. To av disse er omega-3 og omega-6. Disse kaller vi for essensielle fettsyrer fordi kroppen selv ikke kan lage de, men de må tilføres gjennom kosten. Flerumettet fett bidrar til å senke kolesterolnivået i blodet, som er viktig for å forebygge hjerte- og karsykdommer. De er også viktig for hud, ledd, hjerne og muskulatur. Flerumettet fett finner vi i fet fisk (laks, makrell, sild), myke plantemargariner, soya-, mais- og solsikkeolje.
Anbefalinger
Staten anbefaler at kostens totale fettinnhold bør bidra med 25 – 35 E % . Innholdet av mettet fett bør ligge under 10 E % .
(E % betyr energiprosent. Det vil si at ditt totale kaloriinntak er på 100 %, derav bør ikke mettede fettsyrer utgjøre mer enn 10 %.)
I Norge bidrar fett totalt i gjennomsnitt med ca. 35 E %. Mettet fett bidrar med ca. 15 E %. Det er dermed fortsatt rom for å forbedre fettstatus i Norge. Her er noen sunnere varianter som med fordel kan nyttes fremfor de helfete. (Kesam fremfor rømme, vita hjertego margarin, karbonadedeig fremfor kjøttdeig, oljedressing fremfor en rømmebasert dressing og skummet melk fremfor helmelk)
Flott og lærerikt! Takk 🙂
Takk for det. Inspirerende blogg du har, jeg følger med 🙂
Whoa, things just got a whole lot easier.
Just what the doctor ordered, thankity you!
More posts of this quality. Not the usual c***, please
BS low – rationality high! Really good answer!
I want to send you an award for most helpful internet writer.
Well done to think of something like that
I told my grandmother how you helped. She said, «bake them a cake!»
Free info like this is an apple from the tree of knowledge. Sinful?
This article is a home run, pure and simple!
Woah nelly, how about them apples!
I am totally wowed and prepared to take the next step now.
What a joy to find such clear thinking. Thanks for posting!
We need more insights like this in this thread.
I have been so bewildered in the past but now it all makes sense!
A piece of erudition unlike any other!
Clear, informative, simple. Could I send you some e-hugs?
Surprisingly well-written and informative for a free online article.
I literally jumped out of my chair and danced after reading this!
That’s an intelligent answer to a difficult question xxx
A really good answer, full of rationality!
Touchdown! That’s a really cool way of putting it!
Sharp thinking! Thanks for the answer.
Yo, that’s what’s up truthfully.
This is a really intelligent way to answer the question.
All of these articles have saved me a lot of headaches.
Begun, the great internet education has.
Never seen a better post! ICOCBW
How neat! Is it really this simple? You make it look easy.
The expertise shines through. Thanks for taking the time to answer.
Thanks for starting the ball rolling with this insight.
Finding this post has solved my problem
You’re a real deep thinker. Thanks for sharing.
That’s a well-thought-out answer to a challenging question
Help, I’ve been informed and I can’t become ignorant.
Brilliance for free; your parents must be a sweetheart and a certified genius.
I’m impressed! You’ve managed the almost impossible.
I cannot tell a lie, that really helped.
Kudos to you! I hadn’t thought of that!
What an awesome way to explain this-now I know everything!
Knowledge wants to be free, just like these articles!
There’s a secret about your post. ICTYBTIHTKY
The expertise shines through. Thanks for taking the time to answer.
This insight’s just the way to kick life into this debate.
I found myself nodding my noggin all the way through.
Learning a ton from these neat articles.
I’m impressed. You’ve really raised the bar with that.
Thanks for taking the time to post. It’s lifted the level of debate
This could not possibly have been more helpful!
That’s a posting full of insight!
If you want to get read, this is how you should write.
I love reading these articles because they’re short but informative.
Thank you so much for this article, it saved me time!
Good points all around. Truly appreciated.
Wow, your post makes mine look feeble. More power to you!
Good to find an expert who knows what he’s talking about!
Tilbaketråkk: Lett majones eller ekte majones? « Bli sunn