Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. Likevel er det mange som er tvilende til denne energikilden. Her får du noen fakta om karbohydratene.
- Kroppens viktigste energikilde. 1 g. karbohydrat gir 4 kcal.
- Bør utgjøre 55 – 60 % av det totale energiinntaket. (statens anbefalinger)
- Deles inn i ulike typer ut i fra oppbygning og egenskaper.
Karbohydrater som energikilde
Alle cellene i kroppen bruker karbohydrat som energikilde. Dette i form av glukose (sukker). Hjernecellene kan stort sett bare bruke glukose, mens resten av kroppen også kan bruke fettsyrer eller aminosyrer (protein) som energikilde.
Dersom kroppen får for mye karbohydrat vil det i første omgang lagres som glykogen i leveren. Dersom glykogenlagrene er fulle omdannes karbohydratene til fett og lagres som energireserve.
Sukker
Sukker er den enkleste formen for karbohydrater og fordøyes lett i tarmene. Sukker bidrar med bare tomme kalorier og gir rask energi. Et høyt inntak av sukker kan fortrenge de næringsrike matvarene i kostholdet og føre til mangler på vitaminer og mineraler. Sukker finnes også naturlig i frukt og melk, men det er det tilsatte sukkeret som bør begrenses. Det anbefales at totalt energiinntak av sukker ikke overstiger 10 E %. Finn din sukkergrense i tabellen under.
Alder |
Mengde sukker (g) som gir 10 % av energien |
1 år |
20 g. |
2 – 5 år |
30 g. |
6 – 9 år |
40 g. |
10 – 13 år |
50 g. |
Gutter/menn over 14 år |
70 g. |
Jenter/ Kvinner over 14 år |
55 g. |
Stivelse
Stivelse er kroppens viktigste energikilde. Det stivelserike matvarene inneholder som regel mye vitaminer, mineraler og kostfiber. Stivelse fordøyes lett og bidrar med mye energi. Du finner mye stivelse i korn, kornprodukter, poteter og grønnsaker. Stivelse brytes ned til glukose (sukker) i tarmen. Det går derfra over i blodet, nå kalles det blodsukker. Velg de grove kornproduktene for en langsommere blodsukkerstigning og lengre energi. (se mer under “raske” og “langsomme” karbohydrater)
Kostfiber
Kostfiber er et sammensatt karbohydrat, og det kan ikke fordøyes i tynntarmen. Kostfiber bidrar med lite energi, men er gunstig for fordøyelsen, stabilt blodsukker og forebygger en rekke andre plager. Det anbefales et daglig inntak av kostfiber på 25 – 35 g. Her er noen tips for å øke innholdet av kostfiber i ditt kosthold:
- Velg grovt! Grove kornprodukter som brød, ris, pasta og frokostblandinger inneholder mer fiber enn de raffinerte typene. Les om brødskalaen her.
- ”5 om dagen”. Frukt og grønnsaker bidrar med mye kostfiber. Dersom du dekker de daglige 5 om dagen er du sikret 10 g. kostfiber.
- Tørket frukt som snacks! Det er et sunnere alternativ til sjokolade og kjeks. 5 stk. tørkede aprikoser inneholder 5,5 g. fiber (og bare 60 kcal!)
Raske og langsomme karbohydrater
Har du hørt uttrykket ”raske” og ”langsomme” karbohydrater? Med dette menes hvor rask blodsukkerstigning man får etter inntatt matvare. Det kan også kalles Glykemisk indeks (GI).
Raske karbohydrater (høy GI) finner du i matvarer som er laget på sukker og raffinert mel. De bidrar med mye energi og lite andre viktige næringsstoffer. Den røde kurven under illustrerer blodsukkerstigningen ved å innta matvarer med raske karbohydrater (for eksempel en sjokolade, saft eller hvetebolle). Kurven stiger raskt, for så å falle igjen. Energien er kortvarig.
Langsomme karbohydrater (Lav GI) finner du i matvarer som er laget på fullkornsmel og korn, i grønnsaker, belgvekster og noen frukter. Disse bidrar med forholdsvis mye energi, men også mange andre nyttige næringsstoffer. Den blå kurven under illustrerer blodsukkerstigningen ved å innta matvarer med langsomme karbohydrater (for eksempel grovt brød, kokt brokkoli eller tørkede aprikoser). Kurven stiger langsomt og gir langvarig energi.
Hvilke karbohydrater velger du?
Karbohydrater er altså en viktig energikilde. Men det er også viktig å tenke på hvilke karbohydrater du velger i ditt kosthold. For en sunn ernæringsstatus bør du velge bort de matvarene med mye sukker og raffinert mjøl. Her er noen sunne valg:
Bytt ut hveteboller med grove rundstykker fra for eksempel Vita Hjertego’ | |
Bytt ut sjokoladen med tørket frukt, for eksempel tørket aprikos. | |
Bytt ut ”soft tortilla” med Fullkorn tortillas! | |
Stivelse inneholder polysakkarider, som er bygget opp på monosakkarider og disakkarider. Jeg har lært at polysakkaridene må brytes ned til mono- og disakkarider for at de skal kunne fordøyes. I denne teksten har dere skrevet at stivelse fordøyes lett, men fordøyes det lett når den først må brytes ned, og derfor bruker lengre tid? Kalles det ikke langsomme karbohydrater fordi det tar lengre tid å fordøye de, og de på den måten tilfører kroppen mye energi?
We came across a cool site that you simply could possibly get pleasure from. Take a appear in case you want.
Very informative blog article.Much thanks again. Really Great.
we like to honor many other net web-sites around the net, even when they aren
Here is a superb Weblog You may Obtain Exciting that we Encourage You
we like to honor lots of other net websites around the web, even if they aren
Sites of interest we’ve a link to
This is one awesome blog article.Really thank you! Fantastic.
Major thanks for the blog article.Really thank you! Want more.
check beneath, are some totally unrelated web sites to ours, even so, they are most trustworthy sources that we use
very handful of sites that occur to become comprehensive beneath, from our point of view are undoubtedly nicely worth checking out
Here are a number of the web-sites we advise for our visitors