Første steg i riktig retning..

I dag er det 5 uker siden jeg startet på veien mot det «perfekte kostholdet». Det første steget var å redusere karbohydratinntaket, og da var virkemiddelet å kutte ut brød og kornprodukter. De nåværende karbohydratkildene er potet, melkeprodukter, nøtter, grønnsaker og litt frukt. Jeg har strebet etter en energifordeling tilsvarende: 20 % karbohydrater, 20 % proteiner, 60 % fett. De største utfordringene har vært å ikke ligge skyhøyt på proteininntaket, samt å ligge høyt nok på karbohydratinntaket. Inspirasjon til omleggingen fikk jeg av broren min, Ole Morten. Jeg har tidligere skrevet om han og hans kostomlegging, samt en oppsummering etter en uke på dette kostholdet her. Prinsippene vi følger er hentet fra Perfect health diet, og inspirert av to kjente bloggere; Stephan og Perfect Healt Diet blogg.

Her er en oppsummering av de dagene jeg har registrert alt jeg har spist, for å få en oversikt over hvordan jeg ligger ann. Det har vist seg også å være utfordrende å få i seg nok energi, med tanke på et høyt aktivitetsnivå.

Til sammenligning, gjorde jeg en lignende registrering for en god stund siden – da fulgte jeg ingen «plan» for spisingen, men selvsagt et sunt fokus.

Trening

Den største utfordringen på et slikt kosthold, var for meg treningen. I utgangspunktet var jeg skeptisk til å kutte ned på karbohydratene siden jeg trener ofte og hardt. Jeg har heller ikke behov for noe vektreduksjon – snarere tvert i mot trenger jeg mer muskler. Oppsummering av den første uken kan du lese om her. Etter dette har jeg fortsatt det nye kostholdet. I hverdagen savner jeg ingen av de produktene jeg har holdt meg borte fra, men det kommer noen «svake øyeblikk» om helgene da jeg ønsker et ferskt rundstykke eller lignende. Men bortsett fra et par ganger på besøk har jeg holdt meg unna brød og korn.

Treningen har gått opp og ned – som alltid i løpet av flere uker. Men har de to siste ukene kjent på mer overskudd, raskere restitusjon og mer kraft. Om dette kommer av kostholdet, treningen eller andre ting er vanskelig å si, og det er som sagt bare en følelse jeg har – noe måling for dette er vanskelig å gjøre. Jeg har nok energi til en lang økt, og jeg klarer å presse meg hardt under intervaller. Har ikke opplevd å gå «tom» eller å «møte veggen». Kort oppsummert: Jeg er fornøyd så langt, og ønsker derfor å fortsette dette kostholdet for å oppleve flere langtidseffekter.

Noen utfordringer:

  • Mindre metthetsfølelse fører til at det er en utfordring å få i seg nok energi.
  • Selvsagt litt utfordrende å ligge mest mulig nært den energifordelingen som er omtalt over: 20 – 20 – 60
  • Variasjon i kosten; har gått litt lei av egg, siden dette er en av de mest brukte matvarene her for tiden.

Jeg kommer til å holde fokus på fettsyrer fremover. Dette skjer i god kombinasjon med at jeg skriver bacheloroppgave om flerumettede fettsyrer. Ønsker derfor å optimalisere fettsyresammensetningen i kostholdet mitt. Tror dette kommer til å ta litt tid, men kommer tilbake med mer informasjon om dette..

Ønsker deg en sunn start på uken – gleder meg til fredda’n (JULAFTA!)!! 😀

6 tanker om “Første steg i riktig retning..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.