Blodsukkermålinger

Blodsukker er et sentralt tema for et balansert og sunt kosthold. Derfor ønsker jeg å gi  dere en grundig innføring i hva dette er, hvordan blodsukkeret påvirkes og hvodan blodsukkernivået påvirker oss. For en tid tilbake kjøpte jeg meg blodsukkerapparat. Dette er mest brukt av diabetikere, men kan kjøpes reseptfritt på apoteket av hvem som helst. Jeg fikk selvsagt en god innføring av de ansatte på apoteket, samt at jeg har lest bruksanvisningen nøye for å gjøre alt riktig. Flere dager fremover kommer jeg til å teste blodsukkeret rundt frokost måltidet. Blodsukkeret måles 30 min før frokost (altså fastende), og deretter 30, 60, 90 og 120 min etter frokost. Resultatet vil jeg stille opp i tabeller og grafer. Følgende frokoster vil bli testet:

 1. Blåbær- og hasselnøtt smoothie (Testet i dag – spennende resultater!!!)
 2. Omelett
 3. Brødskive med pålegg
 4. Havregrøt
 5. Honnikorn med melk

Jeg har på forhånd klare meninger om hva som er en sunn frokost og ikke, om dette stemmer overens med blodsukkermålingene gjenstår å se. Resultatene vil komme i løpet av neste uke – følg med 🙂

Mitt blodsukker 5,9 ved en tilfeldig måling.

Har noen av dere erfaringer med blodsukkermålinger?

170 tanker om “Blodsukkermålinger

  • Hei 🙂 Hmm.. Huskar ikkje heilt prisen, men det var overraskande billig synes eg. Rundt 200 kanskje? Måtte kjøpe fleire lancetter (nåler) dei kosta litt meir, men ikkje noke stor investering når ein ikkje brukar det så mykje.

 1. Veldig spennende «prosjekt!» Jeg gleder meg til å se resultatene – og blodsukkernivå etter de ulike frokostene! 🙂

  Jeg har selv slitt med veldig lavt blodsukker (pga. tidligere spiseforstyrrelse), og jeg har blitt frarådet på det sterkeste å trene på tom mage om morgenen; Ekspertise har da vært redd for at blodsukkeret mitt skal falle ytterligere, og at jeg skal besvime og/eller få såkalt «føling.»

  Som følge av min historie som spiseforstyrret har jeg fremdeles et meget ustabilt blodsukker! Jeg reagerer antakelig mye sterkere enn andre på forskjellige typer matvarer og næringssammensetning. Blodsukkeret mitt kan stige raskt i været for så å synke drastisk! Meget ubehagelig. Jeg opplever det særlig i forbindelse med frokost.

  Å sjekke mitt eget blodsukker, etter ulike typer mat, hadde vært veldig interessant! Er det vanskelig å bruke et slikt blodsukkerinstrument?

  Igjen, jeg følger spent med på hvordan utviklingen din er!

  Mvh. Ida 🙂

 2. Jeg har diabetes, så kan trygt si at jeg har erfaring med blodsukkermålinger 🙂
  Spennende at du skal teste ut hvordan blodsukkeret påvirkes ved ulike matretter. Som diabetiker har jeg lært fra leger og av egne erfaringer, hva som er et ideelt måltid. Matvarer som gir en langsom blodsukkerstigning er å foretrekke fremfor matvarer som gir en rask stigning og etterfulgt av en rask nedgang. Dette gjelder egentlig for både diabetikere og «normale» personer. 🙂
  Honnikorn med melk blir spennende å se resultatet på.

  • Kunne du skissert et typisk måltid? F.eks. frokosten.. Har ikke noen jeg kjenner som har diabetes eller heller ikke i familien, så dette er litt spennende for meg. Selvsagt er stabilt blodsukker helt avgjørende for alle – frisk eller syk 🙂 Honnikorn blir spennende ja.. Gleder meg til å se resultatet 🙂

   • Jeg spiser vel egentlig det som faller meg inn stort sett. 🙂 Ingen måltidsplan med andre ord 🙂

    Men hvis du tenker på den smoothien du lager, så inneholder den litt for mye fruktsukker til at det er en bra start for dagen for min del i lengden. Jeg ville kanskje kuttet ut noe av frukten og erstattet det med noe annet.

    Hos meg går det ofte i havregrøt (laget på vann) med cottage cheese og knuste linfrø til frokost 🙂 Dette gir en langsom blodsukkerstigning og metthetsfølelsen varer lenge 🙂 Og så er det et pluss at det smaker godt 🙂

    • Ok – fint å høre hva du tenkte om den. Hørest ut som du har full kontroll på diabetesen din og blodsukkerstigning. Dette er et veldig spennende fagfelt for min sin del. Takk for at du deler dine erfaringer 🙂

 3. Hei:)
  Du kunne ikke testet havregryn også da? Det er så utrolig mange som spiser dette til frokost så det kunne appelert til mange:-) I forbindelse med det, så lurer jeg på hvor mange dl du ville forsynt deg av havregryn? Jeg er alltid litt usikker på hva som er for mye og hva som er for lite når det gjelder mengden.
  Ha en fin dag.

 4. Blir veldig spennede å se resultatene du får.

  Et lite spm. jeg sliter veldig med å oppnå nok energi til trening på det kostholdet jeg nå har gått over til med mer fett, lite karb. og moderat med proteiner. Jeg regnet ut energifordelinegn min for en dag og fikk følgende: 1548 kcal, Protein: 33%, Fett: 61% og Karb. 6%. Jeg ble overrasket over at dagsinnatket kun utgjør 1548 kcal samt kun 6 % fett, så for å øke energinivået for trening så burde jeg vel øke det totale kcal inntaket samt mulig øke karb. inntaket. Hva er din erfaring her, burde jeg øke karb og hvor mye burde man ligge på i daglig kcal inntak dersom man ønsker trene utholdenhet 3-4 ganger i uka + litt styrk, samtidig som jeg nok må opp noen kilo i vekt?

  • Hei Friskus 🙂
   For å gå opp i vekt må du nok en god del opp i energiinntak. Med tanke på at du også trener kondisjon 3-4 ganger + styrke vil jeg tro (her er det vanskelig å vite nøyaktig – du må nok prøve deg litt frem og ta noen «stikkprøver» over hvor mye du får i deg pr. dag, samtidig som du følger med på vekten eller ser oppgang på annet vis) at du må opp i 2500 kcal. Nå vet jeg ikke noe om dine mål (høyde, vekt osv), men med utgangspunkt i at gjennomsnittskvinnen trenger ca. 2000 kcal pr dag. Må du nok opp i 2500 for vektoppgang.
   Jeg prøver meg på et kosthold på 20 % karbohydrater, 20 % proteiner og 60 % fett. Dette synes jeg fungerer veldig godt. Hadde litt problemer med å komme ned på 20 % protein, og opp på 20 % karbohydrater når jeg kuttet ut brød og korn, men etter hvert har jeg funnet hvordan dette er mulig.. Jeg var også innstilt på noen kilo opp etter at jeg tok av 4 kg i forbindelse med en operasjon. Dette er vanskelig på dette kostholdet, men ved å bli bevisst på inntaket, er det fullt mulig 🙂
   Vil anbefale deg å innta karbohydrater etter trening – gjerne sammen med proteiner. (YT- restitusjonsdrikk, melk, banan, annen frukt og nøtter er fint!) Da får du fylt opp glykogenlagrene dine som er viktig for energi og prestasjon på trening.
   Etter å ha lest en del på nettet om kosthold med mindre karbohydrater, samt egenerfaring så er det vanlig å «spare» litt på fettinttaket. Jeg gjorde det selv. Det satt nok igjen ganske lenge denne «fettforbien». Men ta tiden til hjelp – så blir man vandt til dette også 🙂
   Lykke til 🙂

 5. Hei Ann Kristin!
  Så fin side du har, og så mykje god og spennande mat du lagar! 🙂

  Eit spørsmål..
  Kva tenkjer du om lavkarbo-diett med tanke på vektnedgang? i forhold til Grete Roede for eksempel.

  • Hei Elise 🙂
   Takk for det.
   Vanskelig spørsmål dette, jeg står for tiden litt midt i mellom, hvor jeg prøver å finne ut hva som er optimalt og ikke. Dessverre lærer vi ikke dette på skolen (der blir alt tatt ut i fra hva staten anbefaler), så dette må jeg lese meg til på fritiden. Det tar derfor litt tid. Pr. i dag mener jeg at vi spiser for mye karbohydrater (de aller fleste – altså det typisk norske kostholdet), men jeg er ikke helt med på at man skal kutte SÅ drastisk som lavkarbo-diettene forespeiler. Akkurat hva som kommer under grensen for lavkarbo er litt difust, men selv etterstreber jeg 20% karbohydrater, 20% protein og 60% fett. Ved vektnedgang kan det nok være gunstig med enda mindre karbohydrater, også kan man justere opp på dette når man har nådd ønsket vekt. Det som er svært viktig med dette kostholdet er å fokusere på det sunne fettet. (ikke det staten mener er sunt!). Mettet fett og enumettet fett er bra. Av de flerumettede fettsyrene må man få mer omega 3, og mindre omega 6. Dette er litt komplisert, men enkelt sagt: Mindre (helst ingen, sorry!) halv- og helfabrikate matvarer og ikke «de sunne planteoljene». Jeg bruker meierismør, olivenolje, eggeplomme, fete meieriprodukter, avokado, nøtter, fet fisk, fett på kjøttstykker (her begrenser jeg meg, rett og slett fordi jeg ikke liker å spise en «fettrand» om du skjønner 😉 ) Som sagt er dette hvordan jeg ser på det i dag. Dersom jeg leser meg til noe annet og blir overbevist om at dette ikke var det optimale – så forandrer jeg retning/mening. Jeg har sett en vektnedgang på 18 kg. på «en jeg kjenner» ved å bruke dette kostholdet – så det er fullt mulig. Om du ønsker å lese med om denne dietten så er denne, denne og denne bloggen å anbefale.
   Langt svar – håper dette hjalp deg litt på veien. Lykke til 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.