For ca 1 år siden valgte vi å kutte ut korn i kostholdet vårt. Jeg var da ikke helt overbevist om at det var det riktige, men jeg ville gi det et forsøk. Jeg hadde ikke spesielle plager i forkant, så en markert forskjell ble det ikke, men jeg er uansett nå overbevist om at korn ikke bør utgjøre en stor del av kostholdet – spesielt dersom du har noen form for plager eller sykdom.
Dette innlegget er et utdrag fra bloggen til Pål Jåbekk. Han publiserte for litt siden artikkelen «Veien til god helse – Korn», fantastisk godt skrevet og svært mange viktige poeng. Jeg har bare tatt deler av innlegget hans siden jeg tror den for noen vil virke uoverkommelig lang. Til alle dere som ønsker mer – les hele innlegget til Pål på bloggen hans.
MERK: Alt er skrevet med kursiv som er hentet direkte fra Pål Jåbekk. Jeg har uthevet noe som jeg ønsket å understreke.
Veien til god helse – korn
«Velg grove brød og kornvarer så får du i deg nyttige næringsstoffer som fiber, vitaminer, jern og mineraler. Grove kornprodukter gir metthet som varer. Grovt er ikke dyrere – bare sunndere!» Opplysningskontoret for brød og korn.
Lavkarbo virker. Det virker stort sett så godt som forkjemperne hevder. Det er utvilsomt fantastiske effekter man kan oppnå. Diabetes type 2 blir fort valgfritt, ettersom et karbohydratredusert kosthold gjør at problemet man har med karbohydrater forsvinner. Blodtrykket går ned, betennelser går ned, risiko for hjerte- og karsykdom går ned, allergier forsvinner og så videre. Dette betyr dog ikke at alle må spise lite karbohydrater (selv om det nok er få som bør spise så mye som anbefales av myndighetene).
Inntil ganske nylig trodde jeg at de positive helseeffektene av lavkarbo kom av reduksjonen i karbohydratinntak i seg selv og hva dette gjør med kroppen. Men det er jeg ikke lenger overbevist om. Jeg har fått ny kunnskap og må revurdere mitt standpunkt. Karbohydratreduksjon virker fortsatt så godt det alltid har gjort, men det viser seg at én gruppe matvarer, som også inneholder mye karbohydrater, kan være hovedårsaken til mange av de største positive helseeffektene.
Jeg snakker selvfølgelig om korn.
De første menneskene som begynte å dyrke korn i større skala bodde i midtøsten for ca 10 000 år siden. Legg allerede nå merke til at 10 000 år, evolusjonært sett er kort tid. Det er derfor ingen grunn til å tro at vi er genetisk tilpasset korninntak og vi anser maten som en moderne mat for mennesker. Men det er heller ikke slik at alt som er nytt er usunt. Likevel kan vi anta at det mennesker har spist i hundre tusner av år ikke er spesielt usunt. Menneskets historie er lang og i størstedelen av vår utvikling har vi levd og utviklet oss uten å spise korn. Dette betyr ikke at vi har hatt 10 000 år på oss til å tilpasse oss korninntak. I Norge har ikke korndyrking eksistert lenger enn rundt 5000 år. Og selv om mennesker begynte å dyrke korn, sluttet vi ikke å spise andre matvarer, så det er naturlig at det tok enda lengre tid før korn dominerte kostholdet så mye som det gjør i dag.
Les mer om menneskets utvikling.
Så hvorfor er egentlig korn så ille som jeg vil ha det til?
Vel, det er mange grunner og det er summen av vår kunnskap som gjør at jeg er skeptisk til denne ”matvaren.” Jeg nevner her noen.
Antinæringsstoffer: … I likhet med mange andre planter, produserer kornet derfor en rekke antinæringsstoffer med det formål å skade dyr som prøver å spise det, blant annet gjennom å forårsake mageproblemer.
.. Helseproblemer hos husdyr, som følge av inntak av korn og soya er også vanlig. Kyr som får gress er langt mindre syke enn de som får korn. Heller ikke kua er tilpasset å spise gressfrøene, men nedsatt immunforsvar hos husdyr som følge av unaturlig mat, møtes dessverre ofte med økende bruk av antibiotika fremfor bedre mat.
Gluten og lektiner
Den mest kjente trøblete proteintypen i korn er nok gluten. Gluten er det som får mennesker med cøliaki til å bli syke. Gluten er egentlig to proteiner som finnes i blant annet hvete, bygg, rug og spelt. Cøliaci er en autoimmunsykdom der kroppens immunforsvar går til angrep på sine egne celler. Personer med cøliaki har også langt høyere risiko for å få andre autoimmunsykdommer enn andre mennesker. Hovedårsaken til angrepet ser ut til å være en annen type proteiner, som det også er mye av i korn, kalt lektiner. Men gluten er ikke bare problematisk for dem med diagnostisert cøliaki. Den vanlige metoden å gjøre en diagnose på er usikker og mye kritisert og mye tyder på at selv dem som ikke er diagnostisert med cøliaki opplever helseforbedringer av å fjerne gluten fra kosten. Hos personer med cøliaki er tarmveggene ødelagt av proteiner i kornet og fravær av korn forbedrer tilstanden og lar kroppen bygge opp tarmveggene igjen. Også hos mennesker uten cøliaki kan tarmene være skadet og gluten skape problemer.
Det kanskje største problemet med korn er at flere proteiner i korntyper virker negativt på nettopp tarmen vår. Tarmsystemet er en svært viktig del av vårt immunforsvar. Det skal ta opp viktige næringsstoffer og la skadelige stoffer passere. Næringsstoffene i maten blir i hovedsak tatt opp gjennom små ”kanaler” i veggen på tynntarmen. Disse kanalene kan skades av blant annet lektiner, slik at tarmen tar opp stoffer den ikke burde ta opp. Disse stoffene kommer da inn i blodet og kan påvirke alle deler av kroppen og dermed forårsake en nesten uendelig mengde ugagn. På fagspråket kalles dette lekk tarm, og det er akkurat så ille som det høres ut. Både bakterier som finnes naturlig i tarmen og bakterier i maten, en lang rekke proteiner og spesielt lektiner kan passere gjennom tarmveggen etter veggen er skadet.
Noen av proteinene som blir tatt opp av tamen ved en feil, likner svært mye på noen av kroppens egne proteiner, noe som gjør at når immunforsvaret går til angrep på de nye proteinene går det samtidig til angrep på kroppens egne proteiner. På engelsk kalles prosessen ”molecular mimicry.”
Vi kan tenke oss at den korte rekken med firkanter her er aminosyrer satt sammen til et lektin. Den lange rekken kan vi tenke oss er et av proteinene i myelin. Myelin er et stoff som først og fremst består av fett, og ligger rundt nervecellene for å bedre nervesignaler. Hvis lektinet kommer inn i kroppen angriper immunforsvaret dette proteinet, men siden én del av proteinet er identisk med proteiner i myelin, begynner kroppen også å angripe myelinet. Dette er multippel sklerose (MS).
MS er en autoimmunsykdom. Det første man må gjøre om man er diagnostisert med en autoimmunsykdom (for eksempel multippel sklerose, type 1 diabetes, revmatisme eller hypotyreose) er å fjerne korn (og belgfrukter inkludert soya og peanøtter) fra kostholdet. Det er rett og slett så sannsynlig at disse matvarene spiller inn, at det ville være uhensiktsmessig å ikke forsøke dette først.
…. Og om du nå sitter og tenker at fullkorn er sunnere enn raffinert mel tar du sannsynligvis feil. Det er klien som har til oppgave å beskytte frøet og den har derfor det høyeste innholdet av blant annet WGA og fytinsyre. Mange lektiner brytes ned av varme og det er vanskelig å si nøyaktig hvor skadelig hver enkelt er, men lektinene er ikke alene. Prolaminer og en rekke fermenterbare karbohydrattyper påvirker tamen negativt. Har man allerede en lekk tarm kan man måle lipopolysakkarider i blodet (de skal ikke være der). Disse kommer fra membranen til bakterier i magen – bakterier som der lever på karbohydrater. En rekke karbohydrater i korn og belgfrukter blir fermentert i magen og forårsaker en for stor vekst av bakterier, spesielt av typen kalt gram negativ bakterier.
Som om ikke mageproblemer, autoimmunsykdommer, og et ødelagt immunforsvar var nok, så inneholder korn blant annet mye proteasehemmere og fytinsyre. Protease er et enzym som bryter ned proteiner i magen. Proteasehemmere bidrar til at farlige proteiner som gluten og lektiner ikke brytes ned i tarmen. Dette er en forsvarsmekanisme for planten som gjør at frø kan passere fordøyelsessystemet intakt og vokse til en ny plante. Innholdet av proteasehemmere i korn og bønner er så høyt at det kan hemme opptaket av proteiner i stor grad.
Fytinsyre binder seg til mineraler og skaper så sterke bindinger at mineralene passerer gjennom kroppen og blir ikke tatt opp. Innholdet av fytinsyre i korn er sannsynligvis en av hovedårsakene til beinskjørhet og jernmangel i de samfunn som spiser korn. Osteoporose er ikke en sykdom som skyldes kalsiummangel, selv om Tine gjerne vil ha oss til å tro det. Det er som nevnt mest fytinsyre i klien. Rotter har for eksempel en godt utviklet evne til å bryte ned fytinsyre, noe som er en tilpasning til det å kunne spise korn. Hvor mye mineraler korn inneholder betyr ingenting, spørsmåler er hvor mye som blir tatt opp.
En ødelagt tarmvegg kan forstyrre frigivelsen av kolesystokinin et stoff som blant annet sørger for at nok galle kommer inn i tarmen for å hjelpe med å bryte ned fett. Dette bidrar til dårlig fordøyelse, gallesteiner og dårlig opptak av fettløslige vitaminer. Korn innholder også en uheldig mengde omega 6 og ikke noen lange omega 3 fettsyrer. Dette bidrar til økt inflammasjon i kroppen.
.. Når halve Norge går rundt med mageproblemer betyr det at de spiser noe de ikke burde spise. Hovedsynderne er korn, belgfrukter og melk. Men fremfor å spise en yoghurt eller drikke litt biola for å hjelpe på problemene bør man kaste ut unaturlige matvarer som korn (og gjerne beholde biolaen) og i stedet spise kjøtt og fisk og grønnsaker og mat vi tåler godt. Ingen trenger å gå rundt å fise hele dagen eller kjenne magesyren helt opp i munnen. Det er maten som er problemet. Bare prøv så får du se.
Konklusjon
Observasjonsstudier viser at mennesker som levde og lever som jegere og samlere, og som ikke spiste moderne mat, i stor grad ikke er utsatt for de sykdommene som rammer oss. Men dette må ikke i seg selv tolkes dit hen at alle ”nye” matvarer som korn, belgfrukter og melk derfor er helseskadelige. Disse dataene kan vi bygge en hypotese på. For eksempel en hypotese som sier at de store moderne sykdommene som er utbredt hos mennesker i stor grad er forårsaket av matvarer vi ikke er genetisk tilpasset. Men hypotesen er ikke nok. Vi må ha sannsynlige biologiske mekanismer og vi må ha randomiserte kontrollerte studier. Mengden data som nå er samlet opp viser at hypotesen vår blir stadig mer sannsynlig.
At korn innholder antinæringsstoffer er bare én av grunnene til å unngå det. Når vi i tilegg vet at korn har et høyt nivå av omega-6, er næringsfattig sammenlignet med andre matvarer og at korndyrking ikke er bærekraftig, samler grunnene til å unngå korn seg fort opp.
Merk deg at jeg ikke sier at alle vil få en stor forbedring i helsen sin av å fjerne korn fra kosten, men det er svært sannsynlig at vi generelt sett (helsen vår som et helt samfunn) ville blitt langt friskere. Det er også svært usannsynlig at et fravær av korn i kosten vil virke negativt på helsen så lenge kornet byttes ut med naturlige matvarer som kjøtt, fisk, frukt og grønnsaker. Så hvorfor ikke prøve uten?
Karbohydrater må ofte reduseres for å kurere sykdom. Men de positive helseeffektene man oppnår kan i flere tilfeller først og fremst være knyttet til et redusert inntak av korn. Ved noen tilstander som metabolsk syndrom og kraftig overvekt bør og må karbohydratinntaket være lavt. Mennesker er av natur ikke frøetere. Derfor kan vi heller ikke forvente å få en optimal helse så lenge korn er en del av kostholdet vårt. Lavkarbo med knekkebrød, nøttebrød og erstatningsmatvarer er suboptimale løsninger. Optimal helse kan vi få når vi forstår at vi må spise mat vi er utviklet for å spise. De friskeste menneskene som er observert i verden er mennesker som har et lavt eller fraværende korninntak. Grunnen til at vi spiser korn er ikke fordi studier har vist at kosthold med korn gir bedre helse enn et uten, men fordi det bare ble sånn for noen tusen år siden, og fordi vi har gjort oss avhengige av korn som mat, og fordi kostråd er basert på målinger av næringsstoffer i korn, ikke av effekten korn eller kornets komponenter har på helsen vår.
Fantastisk godt skrevet!!
Takk til Pål Jåbekk som har skrevet dette:):)
Godt skrevet, Ann Kristin! 🙂 Men må si jeg ennå er i tvil om kjerner og frø er de største synderene…
Skal ikke ta æren av det som er skrevet, det skal Pål Jåbekk få:) Jeg tror frø er bedre enn korn pga det ikke inneholder gluten, men jeg tror fortsatt at det ikke er optimalt – eller at det bør utgjøre en stor del av kostholdet. Jeg tror også at man bør begrense nøtte-inntaket, men dette kommer jeg tilbake til;)
Stands back from the keyboard in amazement! Thanks!
Your post has moved the debate forward. Thanks for sharing!
Wowza, problem solved like it never happened.
I’ll try to put this to good use immediately.
An intelligent point of view, well expressed! Thanks!
Sharp thinking! Thanks for the answer.
Way to use the internet to help people solve problems!
This is both street smart and intelligent.
If I were a Teenage Mutant Ninja Turtle, now I’d say «Kowabunga, dude!»
Good to find an expert who knows what he’s talking about!
The purchases I make are entirely based on these articles.
How could any of this be better stated? It couldn’t.
You saved me a lot of hassle just now.
You’ve really captured all the essentials in this subject area, haven’t you?
I think you’ve just captured the answer perfectly
The accident of finding this post has brightened my day
That’s cleared my thoughts. Thanks for contributing.
No complaints on this end, simply a good piece.
It’s a pleasure to find someone who can think so clearly
That’s more than sensible! That’s a great post!
Your post has moved the debate forward. Thanks for sharing!
I told my grandmother how you helped. She said, «bake them a cake!»
That hits the target dead center! Great answer!
That’s an ingenious way of thinking about it.
Thanks for sharing. What a pleasure to read!
Finally! This is just what I was looking for.
Lot of smarts in that posting!
Time to face the music armed with this great information.
Umm, are you really just giving this info out for nothing?
Absolutely first rate and copper-bottomed, gentlemen!
That’s 2 clever by half and 2×2 clever 4 me. Thanks!
Your articles are for when it absolutely, positively, needs to be understood overnight.
That insight solves the problem. Thanks!
A million thanks for posting this information.
At last some rationality in our little debate.
Super jazzed about getting that know-how.
A simple and intelligent point, well made. Thanks!
No question this is the place to get this info, thanks y’all.
Phenomenal breakdown of the topic, you should write for me too!
Great hammer of Thor, that is powerfully helpful!
Your post is a timely contribution to the debate
Hey, that’s the greatest! So with ll this brain power AWHFY?
You’ve really captured all the essentials in this subject area, haven’t you?
That’s a brilliant answer to an interesting question
Good to see real expertise on display. Your contribution is most welcome.
Thanks for writing such an easy-to-understand article on this topic.
I appreciate you taking to time to contribute That’s very helpful.
AFAICT you’ve covered all the bases with this answer!
It’s great to find an expert who can explain things so well
This could not possibly have been more helpful!
The honesty of your posting shines through
Thanks for sharing. Your post is a useful contribution.
Do you have more great articles like this one?
This «free sharing» of information seems too good to be true. Like communism.
Unparalleled accuracy, unequivocal clarity, and undeniable importance!
That’s a mold-breaker. Great thinking!
Way to use the internet to help people solve problems!
It’s a pleasure to find someone who can identify the issues so clearly
Begun, the great internet education has.
Just do me a favor and keep writing such trenchant analyses, OK?
Spennende innlegg! 🙂
Mener du det vil være forbedring å spise glutenfritt?
Ja, det vil være en forbedring, men optimalt sett må man kutte ut alt av korn. Men kanskje et steg i riktig retning? (Så går man hele veien etter hvert?)
Shoot, so that’s that one supposes.
Always refreshing to hear a rational answer.
That’s the perfect insight in a thread like this.
I’m shocked that I found this info so easily.
That’s the perfect insight in a thread like this.
The answer of an expert. Good to hear from you.
Haha. I woke up down today. You’ve cheered me up!
That’s a clever answer to a tricky question
These pieces really set a standard in the industry.
You really saved my skin with this information. Thanks!
Check that off the list of things I was confused about.
That’s a shrewd answer to a tricky question
That kind of thinking shows you’re an expert
Umm, are you really just giving this info out for nothing?
Articles like this make life so much simpler.
Which came first, the problem or the solution? Luckily it doesn’t matter.
The honesty of your posting shines through
This could not possibly have been more helpful!
Thanks for helping me to see things in a different light.
When you think about it, that’s got to be the right answer.
Umm, are you really just giving this info out for nothing?
That’s a creative answer to a difficult question
I came, I read this article, I conquered.
Keep on writing and chugging away!
Thank God! Someone with brains speaks!
That’s a creative answer to a difficult question
You know what, I’m very much inclined to agree.
Kudos to you! I hadn’t thought of that!
In awe of that answer! Really cool!
This info is the cat’s pajamas!
Ho ho, who woulda thunk it, right?
Articles like this make life so much simpler.
There’s nothing like the relief of finding what you’re looking for.
I’m impressed! You’ve managed the almost impossible.
What I find so interesting is you could never find this anywhere else.
That’s a wise answer to a tricky question
A million thanks for posting this information.
Whoa, whoa, get out the way with that good information.
You’ve really helped me understand the issues. Thanks.
That’s an apt answer to an interesting question
I can’t believe I’ve been going for years without knowing that.
Thought it wouldn’t to give it a shot. I was right.
That’s cleared my thoughts. Thanks for contributing.
Holy shiznit, this is so cool thank you.
Good to find an expert who knows what he’s talking about!
Wowza, problem solved like it never happened.
Thanks for helping me to see things in a different light.
It’s a joy to find someone who can think like that
I thought finding this would be so arduous but it’s a breeze!
These topics are so confusing but this helped me get the job done.
Thanks for sharing. Your post is a useful contribution.
Thanks for being on point and on target!
Hey, you’re the goto expert. Thanks for hanging out here.
With all these silly websites, such a great page keeps my internet hope alive.
Walking in the presence of giants here. Cool thinking all around!
That’s an ingenious way of thinking about it.
Great common sense here. Wish I’d thought of that.
It’s about time someone wrote about this.
Thanks for helping me to see things in a different light.
You’ve captured this perfectly. Thanks for taking the time!
That’s way the bestest answer so far!
What a great resource this text is.
It’s spooky how clever some ppl are. Thanks!
I really needed to find this info, thank God!
Please keep throwing these posts up they help tons.
Finding this post has answered my prayers
I’ll try to put this to good use immediately.
None can doubt the veracity of this article.
Great insight! That’s the answer we’ve been looking for.
I’m impressed you should think of something like that
Great hammer of Thor, that is powerfully helpful!
Smack-dab what I was looking for-ty!
That’s not just logic. That’s really sensible.
Damn, I wish I could think of something smart like that!
Yeah, that’s the ticket, sir or ma’am
All things considered, this is a first class post
Everyone would benefit from reading this post
Always refreshing to hear a rational answer.
I might be beating a dead horse, but thank you for posting this!
This is a most useful contribution to the debate
And I was just wondering about that too!
Thanky Thanky for all this good information!
Free knowledge like this doesn’t just help, it promote democracy. Thank you.
The ability to think like that is always a joy to behold
My problem was a wall until I read this, then I smashed it.
Kudos! What a neat way of thinking about it.
I was really confused, and this answered all my questions.
Boy that really helps me the heck out.
I was struck by the honesty of your posting
I love these articles. How many words can a wordsmith smith?
A good many valuables you’ve given me.
A piece of erudition unlike any other!
Geez, that’s unbelievable. Kudos and such.
Smack-dab what I was looking for-ty!
Gee whiz, and I thought this would be hard to find out.
I never thought I would find such an everyday topic so enthralling!
I really couldn’t ask for more from this article.
A good many valuables you’ve given me.
It’s good to get a fresh way of looking at it.
It’s always a relief when someone with obvious expertise answers. Thanks!
We need more insights like this in this thread.
Thanks for taking the time to post. It’s lifted the level of debate
Thanks for sharing. What a pleasure to read!
Play informative for me, Mr. internet writer.
Gosh, I wish I would have had that information earlier!
Your articles are for when it absolutely, positively, needs to be understood overnight.
Veldig spennende… Men hvor har du funnet følgende :»
Det første man må gjøre om man er diagnostisert med en autoimmunsykdom (for eksempel multippel sklerose, type 1 diabetes, revmatisme eller hypotyreose) er å fjerne korn (og belgfrukter inkludert soya og peanøtter) fra kostholdet. Det er rett og slett så sannsynlig at disse matvarene spiller inn, at det ville være uhensiktsmessig å ikke forsøke dette først.»??
Jeg har selv SLE/lupus og hypothreose(lavt stoffskifte) – og ingen har noen gang fortalt meg dette. Jeg har lupus i mage/tarm samt kraftig variant av irritabel tarm, og kjenner at jeg blir bedre med glutenfrit, men ikke alltid… En dag tåler jeg ditt, neste dag blir jeg kjemeedårlig..
Som jeg har prøvd å få frem er dette hentet direkte fra Pål Jåbekk sin blogg. Men jeg er også overbevist om at svært mange autoimmune sykdommer er forårsaket av kosthold (eller ihvertfall at kostholdet er medvirkende til utviklingen). Jeg kjenner ikke til sykdommene godt nok til å uttale meg om disse spesefikt, men jeg ville anbefale deg på generelt grunnlag å prøve 30 dager helt uten korn, belgfrukter, soya og peanøtter. Jeg har hørt mange som erfarer at dette bedrer funksjonen i mage-tarmkanalen og tilstanden av irritabel tarm. Håper du finner inspirasjon på bloggen til å prøve. Det aller meste jeg har lagt ut oppskrift på det siste året er uten korn – så her skal det være nok til 30 dager i førsteomgang ihvertfall:) Dessverre kan ikke leger nok om koshold, eller hvor mye kostholdet betyr for ulike tilstander. Dette er veldig synd.
I tillegg til tipsene fra blisunn har Paul Jaminet (perfecthealthdiet.com) noen tips om lupus på spørsmål og svar siden sin.
http://perfecthealthdiet.com/?page_id=4228#Lupus
Inspirert av deg har jeg også kuttet helt ut korn nå, selv om jeg ikke spiste så mye av det fra før. Det gikk mest i havregryn og glutenfrie knekkebrød. 🙂 Også har jeg begynt å ha fokus på mengdene omega 3 og omega 6 🙂 Ha en fin søndag 🙂
Har du merket noen forskjeller ved å kutte helt ut kornet Hege? Jeg tror det er en veldig bra endring:) Omega-6:omega-3 er viktig!! Dette kommer jeg til å skrive om snart! Hjertebarnet mitt, hehe;)
I was really confused, and this answered all my questions.
When you think about it, that’s got to be the right answer.
You got to push it-this essential info that is!
replicas de relogios famosos 86
Extremely helpful article, please write more.
370191 228116Perfectly written topic material , thanks for selective data . 809452
A bit surprised it seems to simple and yet useful.
Holy concise data batman. Lol!
Thinking like that shows an expert’s touch
276329 279623I believe 1 of your commercials caused my internet browser to resize, you might properly want to put that on your blacklist. 809737
Awesome you should think of something like that
Too many compliments too little space, thanks!
871043 471590Spot lets start function on this write-up, I truly believe this wonderful web site requirements significantly a lot more consideration. I
Always a good job right here. Keep rolling on through.
Thanks for spending time on the computer (writing) so others don’t have to.
A perfect reply! Thanks for taking the trouble.
334533 77591Disgrace on the seek Google for now not positioning this post upper! Come on over and talk over with my site. 494472
That’s an apt answer to an interesting question
Finally! This is just what I was looking for.
Surprisingly well-written and informative for a free online article.
BION I’m impressed! Cool post!
Smack-dab what I was looking for-ty!
BS low – rationality high! Really good answer!
Stands back from the keyboard in amazement! Thanks!
A good many valuables you’ve given me.
Haha. I woke up down today. You’ve cheered me up!
I’m so glad that the internet allows free info like this!
Whoever wrote this, you know how to make a good article.
Taking the overview, this post hits the spot
Thanks for your thoughts. It’s helped me a lot.
I’m out of league here. Too much brain power on display!
It’s a pleasure to find someone who can think so clearly
All things considered, this is a first class post
It’s really great that people are sharing this information.
That really captures the spirit of it. Thanks for posting.
Always the best content from these prodigious writers.
You’re on top of the game. Thanks for sharing.
Appreciation for this information is over 9000-thank you!
It’s always a relief when someone with obvious expertise answers. Thanks!
Thought it wouldn’t to give it a shot. I was right.
Thanks for sharing. Your post is a useful contribution.
Lot of smarts in that posting!
God, I feel like I should be takin notes! Great work
Shiver me timbers, them’s some great information.
Knocked my socks off with knowledge!
I really needed to find this info, thank God!
Thanks for contributing. It’s helped me understand the issues.
Thanky Thanky for all this good information!
Just what the doctor ordered, thankity you!
A few years ago I’d have to pay someone for this information.
Information is power and now I’m a !@#$ing dictator.
That’s a smart answer to a difficult question.
You’ve really impressed me with that answer!
It’s a pleasure to find someone who can think so clearly
I gotta favorite this internet site it seems handy very useful eedakdddfkdf