Protein

Proteiner er ofte forbundet med muskulatur og styrke. Dette er ikke uten grunn, men proteiner er også viktig for de som ikke er opptatt av muskler og styrke.

Protein er kroppens byggesteiner. De brukes til oppbygging og vedlikehold av muskler og vev, samt produksjon av hormoner og enzymer. Proteiner bidrar også med energi, men spiller en liten rolle som energikilde i forhold til karbohydrater og fett. Dersom energiinntaket ikke blir dekket av karbohydrater og fett vil protein nyttes. Dette vil svekke muskulatur og kan føre til nedsett forbrenning. For mye protein blir omgjort til fett og lagret. 1 g. protein gir 4 kcal.

Proteinkvalitet og proteinkilder

Proteiner består av lange kjeder med aminosyrer. Noen av disse aminosyrene kan kroppen lage selv ved behov, mens andre må tilføres gjennom kosten, disse kalles essensielle aminosyrer. De kildene til protein som inneholder alle disse essensielle aminosyrene kalles fullverdige proteinkilder.

 • Fullverdige proteinkilder: Kjøtt, fugl, fisk, egg, melkeprodukter, ost og soyabønner.
 • Andre kilder til protein: Korn, ris, mais, bønner, erter, linser og nøtter.

Dersom du spiser et vegetarisk kosthold er det viktig å variere proteinkildene, så man får dekket behovet for alle de essensielle aminosyrene. Rådfør deg med en fagperson.

Anbefalinger

Anbefalt daglig proteininntak utgjør 10 – 20 % av totalt energiinntak (Statens anbefalinger). Dette tilsvarer ca. 0,8 – 1 g. protein pr. kilo kroppsvekt. Dersom du trener mye kan proteinbehovet øke noe.

Proteininnholdet i ulike matvarer:

Matvare

Mengde

Energiinnhold

Proteininnhold

Skummet melk 2 dl

67 kcal.

6,6 g.

Yoghurt, 0,1 %, Yoplait 1 beger

86 kcal.

5,8 g.

Hvitost, lettere 3 skiver

81 kcal.

9,6 g.

Kokt skinke (pålegg) 2 stk

31 kcal.

5,4 g.

Karbonadedeig 1 porsjon, 175 g.

184 kcal.

33,8 g.

Svinekotelett 1 stk

224 kcal.

31,8 g.

Laks 1 porsjon, 180 g.

359 kcal.

35,8 g.

Egg 1 stk.

78 kcal.

6,8 g.

Fiskepudding 3 skiver (120 g.)

98 kcal.

9,6 g.

Kylling filet 1 stk (130 g.)

137 kcal.

31,2 g.

Protein og fysisk aktivitet

Dersom du trener mye er proteinbehovet noe økt. Ved mye utholdenhetstrening, har du behov for 1,2 – 1,6 g. protein pr. kilo kroppsvekt, mens om du trener mye styrketrening har du behov for 1,5 – 1,8 g. per kilo kroppsvekt.

111 tanker om “Protein

 1. Hei!
  Ser du skriver at for mye proteiner da vil kroppen omgjøre det til fett? Har hørt at for mye proteiner vil kroppen bare kvitte seg med eg som avfallstoff? Men om dette blir fett er det en bra fett type eller dårlig?

  • Hei Olav! Kroppen vil ikke kvitte seg med proteiner som avfallstoff. Proteiner er bygd opp av aminosyrer. Aminosyrene igjen inneholder en nitrogengruppe. Nitrogenet vil kroppen kvitte seg med via nyrene. Ved svært mye protein kan det virke belastende for nyrene (her trengs det mer forskning). Når kroppen har brukt det den trenger av protein til oppbygging av muskulatur, hormoner, enzymer m.m. vil det resterende omdannes til energi eller lagres som kroppsfett.
   Fett lagres som triglyserider (TAG) i fettvev. Fettvev finner vi som underhudsfett og som fett rundt de indre organene. Fettet rundt de indre organene er det mest skadelige fettet. Dette øker risiko for livsstilssykdommer. Dette fettet finner man ofte rundt mageregionen (eplefasong) Ølmage er et eksempel på dette. Underhudsfett finner man mer på hoft, lår og rumpe (pærefasong) og er altså ikke like skadelig. Hvor man lagrer fettet, altså rundt indre organer eller som underhudsfett er i stor grad genetisk styrt.
   Håper det var litt oppklarende 🙂

 2. Tilbaketråkk: matvarer med protein | ordnettsteder.eu

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.