Anserinus tendinitt

Lenge siden det har vært noe oppdatering om trening her på siden, og det skyldes flere grunner. En av dem er at jeg sliter med et trøblete sene i leggen, også klarer jeg selvsagt ikke følge legens råd om hvile, og heller ikke mine egne råd om å trene fornuftig og annerledes, også har vi det gående da..

Legens diagnose er Anserinus tendinitt. Dette er den medisinske betegneslen for senebetennelse. Betennelse i senen på innsiden av leggen, der tre av lårmusklene fester seg. Det gjør skrekkelig vondt å ta på, og verker etter trening og aktivitet – et tydlig signal på at jeg ikke burde drive med dette akkurat nå, men det er jo fryktelig vanskelig å holde seg unna da..

Selv med litt kompetanse innen trening, helse, osv.. er jeg ikke i stand til å gi meg selv råd. Hvor mange ganger har jeg ikke prøvd dette i det siste, men kommer ingen vei.. Jeg trenger en utenforstående som setter ned foten for meg, tar meg i nakkeskinnet og fillerister meg om jeg ikke følger instrukser. Jeg trenger at noen stiller krav og fysisk «tar vare på meg».

Jeg står på venteliste til å få fysioterapi behandling, håper jeg får noen konkrete råd der, men ting tar tid i denne verden.. I mellomtiden søker jeg om hjelp her – Har noen hatt denne tilstanden, som kan gi meg noen råd? Hva hjelper? Hva MÅ jeg slutte med? Kan noen komme å filleriste meg om jeg ikke følger råd og regler.. 

Jepp, et rop om hjelp! Fordi jeg er drittlei av å bli andpusten i motbakker som før var lette som en lek, kondisjonen min har altså blitt betydelig dårligere.. Til og med hunden på 3 måneder springer i fra meg, huff!

Til venstre er meg i dag, til høgre er før denne senen gav meg problemer – da var regnet ingen hindring for en løpetur..

27 tanker om “Anserinus tendinitt

  • Jeg har sånn fryktelig skrekk for alle nåler som skal gjennom huden. Tårene kan trille bare ved tanken, så dette sitter litt langt inne.. Har fått gode såler og sko nå ja, så får håpe dette kan hjelpe litt 🙂

 1. Hei! Jeg har det samme, hatt det det litt av og på frem til for ett år siden. Siden 2010 har det vært kronisk og jeg som er så glad i og løpe har gitt f. Helt til nå! Verker i alt i som er etter trening og jeg får vondt bare av og gå.. Heldigvis har jeg en mamma som er fysio og jeg har nå fått daglig behandling med ultralyd- ca 20 min på hvert bein hver dag. Har holdt på i en uke og har ingen merkbar bedring enda.. Men så har jeg løpt 2 lange turer også da.. Fy.. I dag begynte jeg på betennelsesdempende , breksidol, blir spennende og se om det hjelper:) Si fra hvis du finner en bra metode for og fjerne dritten! Som mamma sa; det der er et helvette og bli kvitt, eneste som hjelper er og stoppe all aktivitet som terger det…

  • Så heldig du er som har en mamma som kan ta behandlinger på deg da:) Jeg håper å komme til med fysiterapeut snart, og få noen gode råd der. I mellomtiden får jeg fokusere på overkropp og styrke:) Skal oppdatere!:)

 2. Hei:)

  Det høres veldig ut som senebetennelse.
  Hvis det er det, så er massasjeterapaut/naprapat mye mer effektivt enn fysioterapaut.

  Unngå all støt ved hardt underlag.
  Tåhev uten vekt. 5 sekunder i eksentrisk fase.

  Yoga gjorde mirakler for meg.

  Behandle det fort – så kommer det sjeldnere tilbake:)

  • Takk for gode råd. Skulle så gjerne både prøvd ut naprapat og yoga, men disse tilbudene finnes ikke i området desverre.. Jeg skal prøve så godt jeg kan å ikke belaste de på en stund, masere og ta vare på føttene – så håper jeg å få det bort for alltid.

   • Det best er selvfølgelig å gå på et kurs, men det går fint å lære yoga ved hjelp av video.

    Her er en god side: http://www.myfreeyoga.com/browse/videos/z/1/1/MostPopular

    Når det er snakk om «betennelse» i leggen vil jeg anta at det neste alltid er snakk om en naturlig reparasjons prosess(inflammasjon) som følge av mekanisk slitasje. Det er altså overhode ikke snakk om noe infeksjon.

    Mekanisk slitasje kommer enkelt og greit av overbelastning av musklene. Problemet oppstår dersom man feil belaster muskler/sener over tid. Da vil de gradvis endre seg i negativ retning og bli svakere, kortere og bindevev vil gro sammen. Til slutt tåler de ikke belastningen lenger og det oppstår mekanisk skade. Når det oppstår skade i en muskel er smerte muskelen sin eneste måte å signalisere til hjernen at den ikke tåler denne belastningen, slik at hjernen kan slutte med den skadelige aktiviteten.

    Når det kommer til leggen er det neste garantert løping som er årsaken til den mekaniske overbelastningen. Og den største synderen er nesten garantert at man lander på helen når man løper. Dette er totalt unaturlig.

    Denne bloggen skriver mye om løpeteknikk:
    http://runningengineer.com

    Når man har slitt med dette en stund blir sener og muskler relativt degenerert. Fokuset bør derfor være på å bygge muskler og tøye/strekke.

    Slutt å løpe (i hvert fall lande på helen!)
    Tren styrke. Som Elise anbefaler er Tåhev sikkert en god øvelse, men ikke overdriv.
    Tøy og strekk daglig

    Et styrke program jeg bruker og anbefaler er beskrevet i punkt 10 i denne blogposten:
    http://www.leangains.com/2011/09/fuckarounditis.html

 3. Triks: Trippel dose av anbefalt dose E-vitamin (helst fra Pharma Nord, det er «renest») hver dag i 10 dager kombinert med hvile for betent område.
  OBS: E-vitamin er blodfortynnende, og økt blodsirkulasjon i en frisk kropp tar med seg mer «slægg» fra perifert vev. Ikke bruk masse E-vitamin sammen med andre blodfortynnende medisiner da! (også får man lett blåmerker når man bruker det)
  lykke til!

  • Såvidt jeg har forstått er det mye uenighet om Vitamin E er sunt eller skadelig.

   Det er vært å merke seg at Vitamin E er en hel gruppe vitaminer.

 4. Rekna med du har kontroll på omega3/6-balansen din, etter som det er ditt hjertebarn 😉 Har lest om fleire som har blitt bedre av senebetennelse ved å auke inntak av Omega3 og minske på karbohydratane. Karbohydratar er jo med på å auke betennelsar, kanskje verdt å prøve å vere litt meir restriktiv en periode? Veit ikkje om det vil fungere men, er jo du som er eksperten her 😉

  • Alltid vanskeleg å vite om man har «kontroll» på denne balansen.. Så det er selvsagt noe å tenke på 🙂 skal også ha det litt i tankene på å minske karbohydratene. SIden jeg ikke trener noe særlig kondisjon nå, så har jeg ikke det store behovet på denne fronten. Takk for tips, alltid godt med innspill fra andre 🙂

    • Legg for eksempel merke til innholdet av omega6:omega3 i enkelte nøtter. Spesielt ille er valnøtter, med 38 gram omega6 per 100g nøtter!!! og omega6 :omega3 forholdet er ca1:4.2. Dessverre tror mange at valnøtter er sunt på grunn av antioksidtant innhold…

     En annen forskjell som er verdt å merke seg er forskjellen mellom villlaks og oppdrettslaks. Villaks har et omega6:omega3 forhold på ca 1:15 mens oppdrettslaks har et forhold på bare ca 1:2.6. Oppdrettslaks er forsatt sunt og inneholder mye omega3, det er bare ikke like bra som villaks…

     Både forholdet omega3:omega6 og den absolutte mengden er viktig..

     En bloggpost eller bloggserie som ser litt dypere på dette og hvordan man kan optimalisere omega3 og omega6 inntaket hadde vært interessant

 5. Hei!
  Vil bare tipse deg om å teste ut forfotløping slik at du slipper å få tilbakefall når du endelig har blitt kvitt betendelsen. En meget effektiv måte å bli kvitt selve betendelsen er å gå barbent (helt uten sko) i 15 min hver dag, helst i ulendt tereng. Da vil du få trent musklene i fot, ankler og legger iforhold til hverandre, og du slipper å få overbelastning på enkelte muskler mens andre ikke blir brukt. Ta kontakt på Mail om du vil vite mer.Har vært skadefri i 2 år selv nå og har aldri sett meg tilbake:-D
  Eyvind

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.