I dag lagde jeg hjemmelaget fiskekaker og resultatet ble både sunt og godt! Latterlig enkelt er det også 🙂 Kan sikkert bruke annen fisketype dersom du ønsker det.
Oppskrift..
– 625 g. seifilet (jeg bruker first price sin, billig og bra!)
– 1 Egg
– 1/2 purre.
– 1 – 2 gulrot
– Salt og pepper
Fremgangsmåte:
Tin seifileten og kjør den i en kjøkkenmaskin eller med en stavmikser. Bland inn egg, raspet gulrot, finhakket purre, salt og pepper. Form til kaker og stek på middels høy varme med smør i pannen. Jeg fikk 10 kaker av denne oppskriften. Enkelt å ha i frysen til en lunsj eller middag i farta.
Næringsinnhold i hele oppskriften (verdiene i parentes er pr. kake, ca. 60 g)
– Energi: 570 kcal. (60 kcal.)
– Karbohydrat: 10 g. (1 g.)
– Protein: 109 g. (10,9 g.)
– Fett: 8 g. (0,8 g.)
åååh så digg. jeg spiste sei idag. nederst på bloggen har jeg bilder av stekt sei. en av mine favorittfisker 🙂
Sei er kjempegodt 🙂 MM!!
Det så jo bare fantastisk godt ut 😀 Dette måååå prøves!! Og så mye protein 😀
Du, jeg bare lurte på en ting.
Hva synes du om dette?
Prosentvis fordeling: 41.4% 4.7% 44.5% 22.1%
Det er karbs, tilsatt sukker, proteiner og fett.
Dette er en annen dag:
29.3% 1.9% 46% 23.6%
Dette er en annen dag:
37.5% 2% 46% 15.4%
Jeg synes liksom de 2 første der, ligger så høyt oppe på fett? Eller, ja, jeg vet ikke. Eller er det bare mye fett i forhold til karb-inntaket?
Hei Stine! Først av alt: Det er litt vanskelig å vurdere energifordelingen når jeg ikke vet totalt energiinntak (kcal), eller gram av de ulike næringsstoffene. Men dersom jeg tar utgangspunkt i at du spiser ca. 2000 kcal er min vurdering følgende: Proteininntaket ditt ser ut til å være alt for høyt. Staten anbefaler at mellom 10 – 20 % av totalt energiinntak dekkes av protein, og ut i fra disse tre verdiene du oppgir inntar du ca. 45 E% fra protein. Det er mye diskusjon ang. de ulike næringsstoffene og hvordan de skal utgjøre en viss andel av kostholdet ditt, men proteininntaket er de ganske enige om. Her er det selvsagt noen individuelle forskjeller men de aller fleste trenger ikke mer protein enn 2 g. pr. kg. kroppsvekt. Retningslinjene sier 1,2 – 1,6 g. pr. kg. kroppsvekt for de som driver mye utholdenhet og 1,4 – 1,8 g. pr. kg. kroppsvekt for de som driver mye styrketrening. Mer enn 3 g. pr. kg kroppsvekt er ikke å anbefale da dette kan være skadelig. (mer forskning trengs på langtidseffekter!). Dersom du ser på mine energifordelinger og min vurdering av disse, ser du at jeg streber for å få ned proteininnholdet i kostholdet mitt. Dersom du ser på innlegget «torsdag 25.11» har jeg et inntak på 142 g. Dette tilsvarer 2,7 g. pr. kg. kroppsvekt for meg – noe som er i overkanten høyt. Og jeg bruker ingen proteintilskudd!!
Når det gjelder de andre verdiene – for fett og karbohydrater, er det veldig mange typer «kosthold» rundt om kring. Jeg selv prøver nå å kutte ned på karbohydratene, men har levd lenge på mindre fett og mer karbohydrater. Her tror jeg man må finne det som passer for hver enkelt.. Jeg har altså ingen klar mening om dette ennå – trenger mer kunnskap og erfaring på området. Beklager det.
Det er også litt vanskelig å vurdere et kosthold når man ikke vet noe om utganspunkt og mål med kostholdet, viss du skjønner, men da må man bruke mye mer tid på vurderingen og gå grundigere til verks. Håper dette var til litt hjelp. Bare spør mer dersom du lurer mer.Du kan også sende mail på grodaas@blisunn.no Lykke til 🙂
Jeg mener det er viktig med protein i vektnedgang, jeg da 🙂 Og at 10-20% blir altfor lite.
http://fitnessbloggen.no/artikler/2009/4/23/retningslinjer-for-inntak-av-mat-revidert-utgave/
Hei Stine og blisunn 🙂
Jeg har den siste tiden prøvd å finne et ”perfekt kosthold”. Min oppfattning er at protein bør utgjøre ca 15% av energi inntaket, Dvs et inntak mellom 200-600 cal. per dag.
Stine: Siden du mener vi bør spise mer proteiner kommer jeg her med noen argumenter for at det ikke er lurt. Argumentene er hentet fra boken Perfect Healt Diet, forfatterne har også en veldig bra blogg, en av postene er om proteiner
Argument 1: Brystmelk inneholder bare 7% av energien som protein, dette er en indikasjon på at vi ikke trenger veldig mye protein. Babyer som blir gitt morsmelk erstatning med 20% protein har laver IQ ved 3 og 6 år. En økning i protein mengden fra 7% til 9% er nok til at barn blir overvektige ved en alder på 2 år. [http://pmid.us/5781798, http://pmid.us/5539071, http://pmid.us/4472449, http://pmid.us/19386747%5D
Argument 2: For mye protein kan føre til ammoniakk forgiftning. Ammoniakk blir laget av nitrogen som blir til overs når protein blir forbrent. Ammoniakk forgiftning kan starte allerede ved et inntak så lavt som 600-800 protein kallorier. Kroppens maksimale evne til å konvertere ammoniakk til uera er ved ett inntak av ca 230g protein per dag (920 cal), etter dette vil ammoniakk nivået i kroppen mest trolig stige svært raskt. Når protein inntaket går over 45% av energien vil man oppleve kvalme og diarrhea og dersom det går ubehandlet kan det i ekstreme tilfeller være dødelig i løpet av uker, dette er kjent som ”rabbit starvation”. [pmid.us/4727456]
Argument 3: Flere studier viser at et begrenset protein inntak forlenger livet. En av mekanismene som kan forklare dette er en prosess kalt autophagy. Dette er en resirkuleringsprosess/opprensingsprosess som blir fremprovosert ved mindre tilgang på proteiner [http://pmid.us/19414512, http://pmid.us/15924568, http://pmid.us/17912023, http://pmid.us/18282106%5D
Argument 4: Muskler består bare av ca 16% protein, relativt få ekstra protein kalorier kan derfor understøtte rask muskel vekst. En økning på 12kg muskler på ett år krever bare 5 gram ekstra protein per dag (20 kalorier). [jbc.org/content/25/2/185.full.pdf]
Jeg er på ingen måte noe kostholdsekspert og har derfor ikke kompetanse eller tilgang til å undersøke referansene som brukes i boken. Jeg blir derfor veldig glad vis noen kan på peke feil i min argumentasjon:). (Jeg har ingen agenda annen enn å finne ”det perfekte kosthold”). En av grunnene til at jeg stoler relativt blindt på akkurat denne boken er at en av de mest anerkjente kostholdsbloggerne Chris Kresser fra The Healthy Skeptic anbefaler boken på det varmeste.
That’s a quick-witted answer to a difficult question
Now I’m like, well duh! Truly thankful for your help.
With all these silly websites, such a great page keeps my internet hope alive.
I’m out of league here. Too much brain power on display!
A piece of erudition unlike any other!
This is just the perfect answer for all forum members
This is just the perfect answer for all forum members
HHIS I should have thought of that!
Wow! That’s a really neat answer!
I am forever indebted to you for this information.
Yours is a clever way of thinking about it.
Whoever edits and publishes these articles really knows what they’re doing.
I came, I read this article, I conquered.
You make things so clear. Thanks for taking the time!
I’m so glad I found my solution online.
Yo, that’s what’s up truthfully.
At last, someone who knows where to find the beef
Hey, that’s the greatest! So with ll this brain power AWHFY?
Gee willikers, that’s such a great post!
Your article was excellent and erudite.
Geez, that’s unbelievable. Kudos and such.
I hate my life but at least this makes it bearable.
Could you write about Physics so I can pass Science class?
You’ve got it in one. Couldn’t have put it better.
You make things so clear. Thanks for taking the time!
You have more useful info than the British had colonies pre-WWII.
Hey, killer job on that one you guys!
Keep it coming, writers, this is good stuff.
I see, I suppose that would have to be the case.
Now I’m like, well duh! Truly thankful for your help.
These topics are so confusing but this helped me get the job done.
Hey, that’s powerful. Thanks for the news.
Created the greatest articles, you have.
If my problem was a Death Star, this article is a photon torpedo.
A little rationality lifts the quality of the debate here. Thanks for contributing!
Dag nabbit good stuff you whippersnappers!
What a pleasure to find someone who identifies the issues so clearly
No more s***. All posts of this quality from now on
Articles like this just make me want to visit your website even more.
Stellar work there everyone. I’ll keep on reading.
This piece was cogent, well-written, and pithy.
I appreciate you taking to time to contribute That’s very helpful.
That’s a smart answer to a difficult question.
You’ve captured this perfectly. Thanks for taking the time!
With all these silly websites, such a great page keeps my internet hope alive.
The truth just shines through your post
Yup, that should defo do the trick!
Deep thinking – adds a new dimension to it all.
Dette var interessant lesing! 🙂
Men hvorfor anbefaler da robert da så høyt protein-inntak? Han sitter jo med en del kunnskap.
Kan man bare bruke en eggehvitte i steden for et helt egg?? 🙂 Knallbra oppskrift forresten! Hvilket krydder brukte du?
Jeg tror det er lurt å bruke plommen også, for å få best mulig binding. Hvorfor ønsker du ikke å bruke plommen?? Jeg brukte faktisk bare salt og pepper, og sammen med purreløk og gulrot ble det kjempe god smak på de 🙂 Men her kan du jo finne ut hva du liker selv.
Tilbaketråkk: Proteindebatt | Blisunn
Tilbaketråkk: Spørsmål og svar om inntak av protein | Fitnessbloggen
An intelligent answer – no BS – which makes a pleasant change
Your article was excellent and erudite.
Your answer shows real intelligence.
You got to push it-this essential info that is!
Okay I’m convinced. Let’s put it to action.
Always the best content from these prodigious writers.
I have been so bewildered in the past but now it all makes sense!