Sunn grandiosa?


Stabburet gnir seg i hendene når du kjøper en «sunn» pizza til 55 kr, i stedet for orginalen som er 20 kr billigere. Du handler nok i god tro om at du velger et sunnere alternativ siden det er merket med nøkkelhullet, men er denne nye grandiosaen så mye sunnere enn sin forgjenger?

Nøkkelhullet skal symbolisere sunnhet. Kravene for å få nøkkelhullet er litt ulikt mellom de ulike produktgruppene, men i hovedsak skal de symbolisere mindre fett, salt og sukker og mer fiber. Vi kan se litt på næringsinnholdet i pizzaene fra Stabburet.

Grandiosa biff og løk, pr. 100 g:

Energi: 205 kcal

Protein: 11 g.

Karbohydrat: 25 g.

Fett: 6,8 g.

Kostfiber: 2,6 g.

Natrium: 0,5 g. (ca. 1%  salt)

Orginal pizza grandiosa, pr. 100 g:

Energi: 220 kcal.

Protein: 12,5

Karbohydrat: 26 g.

Fett: 7,5 g.

Kostfiber: 2,5 g.

Natrium: Totalt saltinnhold: 1,1 %

En halv pizza oppgis for å være en porsjon, dette gir 585 kcal (Biff og løk) og 652 kcal (orginal), noe som tilsvarer henholdsvis 29 % og 32 % av totalt energiinntak pr. dag for en kvinne med 2000 kcal behov per dag. Denne porsjonen er altså i tråd med hva en middag bør gi for en kvinne – kalorimessig sett.

Den nye «sunnere» pizzaen inneholder 0,1 g. mer fiber, 0,7 g. mindre fett og 0,1 % mindre salt. – er dette noe å skryte av??

Hva med grønnsakene? På figuren under (hentet fra Stabburets hjemmeside) går det frem at pizzaen skal inneholde 25 g. grønnsaker pr. 100 g. Denne kommentaren får grandiosaen fra klikk.no:  Dette synes nesten utrolig at de har fått til, når løken utgjør 3 prosent og både tomater og tomatpuré må være lik eller mindre enn 8 prosent, slik ingrediensene er oppført (i fallende rekkefølge). Dette summerer seg da bare til maksimum 19 prosent grønnsaker.

Jeg har en enkel oppfordring: Styr unna Grandiosa biff og løk i din hverdag, lag din egen pizza! Pizza kan faktisk være sunt, men det har ikke Stabburet fått til!

Ønsker du en sunn pizza?? Her er noen tips:

(Det er ikke tilfeldig at bildet av grønnsakene er større enn de andre!)

161 tanker om “Sunn grandiosa?

  1. Apple now has Rhapsody as an app, which is a great start, but it is currently hampered by the inability to store locally on your iPod, and has a dismal 64kbps bit rate. If this changes, then it will somewhat negate this advantage for the Zune, but the 10 songs per month will still be a big plus in Zune Pass’ favor.

  2. Between me and my husband we’ve owned more MP3 players over the years than I can count, including Sansas, iRivers, iPods (classic & touch), the Ibiza Rhapsody, etc. But, the last few years I’ve settled down to one line of players. Why? Because I was happy to discover how well-designed and fun to use the underappreciated (and widely mocked) Zunes are.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.