Verdens melkedag

1. juni feirer vi verdens melkedag. I den forbindelse ønsker jeg å dele noen fakta om melk og melkeprodukter med deg. Innta 3 melkeprodukter hver dag for en sunn og sterk kropp. Dette kan f.eks. være et glass melk, en yoghurt og hvitost til en brødskive.

Historie

Melk inneholder mye proteiner. Dette proteinet kalles laktose. For å fordøye laktose er vi avhengig av laktase – et enzym i tarmene våre. Opprinnelig har alle mennesker laktaseaktivitet fra fødsel og frem til 4 års alder, i den perioden vi fra naturens side er tenkt å drikke morsmelk. Etter 4 års alderen går laktaseaktiviteten gradvis nedover; det skjer altså en genetisk nedregulering av laktaseaktiviteten i barneårene. Hos «nordboere» har det imidlertid skjedd en genetisk endring som medfører høy laktaseaktivitet hele livet, slik at vi er i stand til å fordøye laktose også som voksne. For ca. 5 % skjer ikke denne genetiske endringen, de utvikler da laktoseintoleranse.

Melk er sunt

Melk inneholder mye proteiner, karbohydrater og varierende mengde fett. Melk og melkeprodukter er den viktigste kilden til kalsium i det norske kostholdet. Kalsium er viktig for et sterkt skjelett og også for at muskler og hjerne skal fungere optimalt. Melk og melkeprodukter inneholder også mange andre viktige næringsstoffer. Her er en oversikt over de, og hva funksjon de har i kroppen:

  • Fosfor: Viktig for alle genene våre og sammen med kalsium viktig i oppbygging av skjelettet.
  • Jod: Viktig for stoffskifte og kroppens forbrenning.
  • Sink: Nødvendig for produskjon av flere viktige hormon, for sårtilhelling og reproduksjon.
  • Selen: Viktig antioksidant, som blant annet er viktig for et sterkt immunforsvar.
  • Kalium og magnesium: Viktig for normal funkjson av muskler og hjerne. Har også en positiv innvirkning på blodtrykket.
  • Tiamin: Viktig i forbrenningen av karbohydrater. Deltar også i forbrenning av alkohol.
  • Riboflavin: Bidrar i prosessen som regulerer energiomsetningen i kroppen.
  • Niacin: Inngår som koenzym i mange viktige reaksjoner i kroppen, dette har med stoffskifte å gjøre.
  • Vitamin B12: Nødvendig for normal celledeling og regulerende funksjon i stoffskiftet.
  • Vitamin D: Tilsatt i eksta lett melk, for å øke inntaket av vitamin D. Denne anbefales spesielt til kvinner og i den mørkeste årstiden vår, mellom september – mai.

Kilde: Opplysningskontoret for melk

Ikke ett fett

Melk og melkeprodukter inneholder en del fett. Dette fettet er mettet fett, og ikke spesielt sunt for kroppen. De magre variantene inneholder like mye proteiner, vitaminer og mineraler som de fete. Jeg vil derfor anbefale deg å velge magert til hverdags.

97 tanker om “Verdens melkedag

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.