Blodsukkermålinger

Fakta om blodsukker finner du her. I 5 dager har jeg testet frokoster. For å få mest mulig pålitelige svar har jeg sørget for at forholdene rundt har vært mest mulig like.

 • Alle frokostene inneholder ca. like mye energi, men med ulik fordeling mellom næringsstoffene.
 • Jeg har bare testet dager hvor jeg har jobbet hjemme, altså har jeg vært stillesittende i det testingen har pågått.
 • Jeg har ikke inntatt annet en vann imellomtiden når testingen har pågått.

Følgende frokoster er testet ut. Her skriver jeg også om næringsinnholdet og mine følelser rundt måltidet.

Smoothie av blåbær og hasselnøtter

60 g Frosne blåbær, 50 g Banan (ca 1/2), 40 g Avokado, 30 g Hasselnøtter, 3 store ss Skyr naturell (90 g), 1 Egg, 0,5 dl lett melk

– Energi: 507 kcal. – Karbohydrater: 24 g. (20 E%) – Protein: 25 g. (20 E%) – Fett: 34 g. (60 E%) Kommentar: God og mett i 4 t. 30 min. God konsentrasjon hele tiden. Dette er et optimalt måltid etter mitt kosthold og mine smaksløker. Definitivt testens beste!

Egg og skinke

Eggerøre av 2 egg, 2 ss kremfløte, 1 ss purre, salt og pepper. 100 g. stekt picnic skinke fra Stabburet, 2 ss maiskorn, 4 cherrytometer, 1,5 ss lettrømme.

– Energi: 503 kcal. – Karbohydrater: 11,8 g. (9 E%) – Protein: 28 g. (22 E%) – Fett: 38 g. (67 E%) Kommentar: Holdt meg god og mett i 4 t. 45 min. En veldig god frokost jeg gjerne gjentar!

Havregrynsgrøt

85 g. lettkokte havregryn, 4 dl lettmelk, 4 suketter og masse kanel

– Energi: 500 kcal. – Karbohydrat: 71 g. (57 %) – Protein: 25 g. (20 %) – Fett: 12 g. (21 %) Kommentar: Mett i 3 t. 30 min. Etter 1/2 porsjon var jeg mett, ble kvalm da jeg hadde spist opp hele porsjonen. Følte meg litt "tung" etter denne frokosten.

Brødskiver

86 g. (3 skiver) Skibrød fra din Baker AS. 6 g. Tine meierismør, 36 g. hvitost Norvegia, 20 g. Fløtemysost Tine, 1 dl appelsinjuice.

– Energi: 506 kcal. – Karbohydrater: 55 g. (44 E%) – Protein: 25 g. (20 E%) – Fett: 12 g. (21 E%) Kommentar: Mett i 4 t. 45 min. Kanskje litt for mett i starten. En god og "tradisjonell" frokost. Smakte godt dette – bare litt for mye.

Honni-korn

7 dl honni-korn og 3,5 dl melk.

– Energi: 506 kcal. – Karbohydrater: 91 g. (72 E%) – Protein: 18 g. (14 E%) – Fett: 7,2 g. (12 E%) Kommentar: Denne måtte testes to ganger. Første gangen ble jeg så kvalm før jeg var ferdig at jeg ikke klarte å spise opp, dette resultatet ble derfor ikke tatt med. Mett i 3 t. 30 min. Hadde vondt i kjeven etter å tygge så mye etter frokosten, følelsen var også kvalm. De siste skjeene var en kamp.

Viktig å merke seg

Før jeg kommer med resultatene er det viktig å merke seg at som med alt annet er dette svært individuellt. Man kan ha forskjellig toleranse for karbohydrater, akkurat som for gluten, laktose osv.. Det er også verdt og merke seg den psykiske delen av dette. Jeg var ganske sikker på at resultatet fra honni-korn kom dårligst ut, og da kan nok dette påvirke min følelse for måltidet, både med tanke på metthet der og da og på varigheten. Selve blodsukkermålingene kan ikke påvirkes psykisk (så vidt jeg vet!). Jeg har den siste tiden redusert karbohydratinntaket noe. Dette kan også påvirke min følsomhet ovenfor nettopp karbohydrater.

Resultater

Blodsukkermålingene ble gjort 30 min før frokost (altså fastende), deretter 30, 60, 90 og 120 min etter inntatt frokost. Tabellen viser resultatene av målingene.

Som dere ser er måltidene med høyest innhold av karbohydrater lengst oppe på kurven. Her får man en topp som etter 60 min har sunket betydelig igjen. Smoothie og egg kom best ut – disse måltidene anbefaler jeg på det sterkeste. Smakte kjempe godt og holder humøret oppe og konsentrasjonene i gang! Tenk at mange barn (og voksne?) spiser honni-korn før de går i barnehage og på skole? Ikke rart humøret svinger og konsentrasjonen glimrer med sitt fravær.

156 tanker om “Blodsukkermålinger

 1. Tilbaketråkk: Blodsukker | Blisunn

 2. SÅ spennende! 🙂 Resultatet gikk egentlig akkuratt sånn jeg hadde sett for meg at det skulle gå. Tenk en blodsukkertopp fra 4,3 til 10,3 på én time! Og det utsetter folk barna sine for! Ikke rart de er bananas i barnehagen! 😛

  Den smoothien så foresten nydelig ut. Og ikke for å snakke om egg og skinke frokosten din! NAM! Ble nesten sulten jeg! 😉

  • Ja, trodde det kom til å ende sånn jeg også. Men faktisk litt overrasket over at man kan ligge stabilt på blodsukkeret, og alikavel føle seg mett og fornøyd. Er ikke så lenge siden jeg startet å redusere karbohydratene, så det går sakte men sikkert opp for meg alle fordelene 🙂 Ja, honni-korn og lignende burde ikke være lov – det var ikke godt engang!! Resten av pakka går rett i søpla – ikke engang hønene mine får dette – det er jo jeg som skal spise eggene!! Elsker smoothien 🙂

 3. Så flink du er! Men enn hvis du trente etter frokost? Ville ikke da havregrynsgrøten gitt deg mer energi på trening enn smoothien? Det er vel kanskje individuelt.. Jeg bruker å spise 50 gram havregryn og 10 gram linfrø som jeg koker opp med vann og blander med 100 gram mager kesam. Hva synes du om den frokosten?

  • Havregrøten (min porsjon) og smoothien gir like mye energi. Denne porsjonen jeg spiste (i dag faktisk!) var så stor at det var ubehagelig. Jeg måtte opp i denne mengden for å få like mye energi i denne frokosten som de andre. Jeg tror det er veldig individuellt hvordan folk føler seg på trening om de har smoothien eller havregrøten i magen. Jeg foretrekker smoothien. Din havregrøt inneholder: 332 kcal. 42 g. (50 %) karbohydrater, 21 g. (25%) proteiner og 8 g. (21%) fett. Pr. i dag synes jeg at dette inneholder for mye karbohydrater og for lite fett. Men igjen er det veldig individuelt hva som passer for hver enkelt. Dersom dette passer for deg er det fint.

   • Okei, men jeg har flere ganger opplevd å gå tom på trening, og det er ikke en god følelse!! Så kanskje jeg må prøve å spise mer fett før trening.. Dette skal testes 🙂 Morsomt og lærerikt å følge bloggen din! 🙂

    • Prøv deg frem og finn ut hva som passer. Tips: ha alltid med deg litt rosiner, nøtter eller lignende i lomma om du kan. For meg er det å gå tom det værste som fins – så jeg forstår godt hva du mener. Faktisk har jeg ikke opplevd dette etter at jeg la om kostholdet (mer fett, mindre karbohydrater). Men ønsker å understreke at jeg ikke går på lavkarbo kosthold. Jeg føler jeg trenger litt karbohydrater, ihverfall sånn det er nå! 🙂 Lykke til, og takk 🙂

    • En kropp som går på karbo, går tom når karbolagrene er brukt opp. Når kroppen bruker energien (mettet fett) vi har lagret på kroppen går en ikke tom, gikk til Galhøpiggen fra Spiterstulen uten å gå tom i sommer. Tok kun noen nøtter på toppen før jeg gikk ned

 4. Heisan på deg! Interressante målingar og resultat. Du er dyktig! Eg et alltid ei god blanding av skinke, cottage cheese, rugsprø, biola og kaffi til frukost og går lenge på det. Av og til blir det egg også, og det synes eg fungerer ypperleg i mange timar.

 5. Jeg lurer litt på måltidsrytme. Angående smoothien av blåbær og hasselnøtter, skriver du at du holder deg god og mett i 4 t. 30 min. Tolker det slik at du kan gå 4.30t før du blir sulten igjen. Men venter du med å spise lunsj til du blir sulten igjen (altså etter 4.30t) eller har du noenlunde fast måltidsrytme med ca.3-4 t mellom hvert måltid? Bare nysgjerrig 🙂

  • Hei Ida. Måltidsrytmen min har vært ganske fast de siste årene. Men nå har det faktisk forandret seg litt. Jeg spiser frokost 0630- 0700, deretter blir det lunsj ca 1100 – 1200, dette kommer da litt ann på hva jeg gjør og hvor sulten jeg er. Tidligere har jeg alltid hatt et mellommåltid klokken 10, dette trenger jeg ikke nå lengre (som regel). Etter at jeg begynte å spise mer fett og mindre karbohydrater lytter jeg mer til sultfølelsen. Jeg spiser også større og mer energirike måltider. Jeg er et vanemenneske – så litt rutiner i måltidsrytmen blir det – liker det sånn 🙂

 6. Dødskult! Så stilig at du til og med har fått blodsukkeret målt! Hvordan fikk du gjort det? Kan jeg linke dette innlegget hos meg selv? Ja, det går vel greit.. 🙂

 7. Tilbaketråkk: Måltidsrytme | Blisunn

 8. Dette var moro! Takk for at du går så vitenskaplig til verks! 🙂

  Vi gir havregrøt til vår sønn til frokost.. og nå ble jeg enda mer overbevist om at vi må fortsette med å ha linfrøolje og malte frø og kjerner i grøten.. Men tror jeg må sjekke litt på diett.no hvordan resultatet av det blir.. Kanskje vi må «konvertere» ham til vår frokost etterhvert (egg, hjemmelaget majones og grønnsaker)… 🙂

 9. Smoothie ser ut til å gi en ganske jevn sukkerbelastning gjennom hele måleperioden – etter 120 min enda litt stigende og vesentlig høyere enn egg og skinke. Det kan kanskje indikere lav GI og langsom opptak av karbohydrater?
  Brødskive med juice oppfører seg underlig vinglete over perioden – kan kanskje være noe målefeil her?

  • Dette er bare da bare en test på en person gjort en gang, så jeg kan ikke garantere for noe feilmålinger her. Men jeg synes det gir en god indikasjon på hvilke frokost jeg vil velge:)

 10. I have noticed you don’t monetize blisunn.no, don’t waste your traffic, you can earn extra bucks every month with new monetization method.
  This is the best adsense alternative for any type of website (they
  approve all sites), for more details simply search in gooogle: murgrabia’s
  tools

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.