Nye kostråd

Nasjonalt råd for ernæring har publisert de nye kostrådene. Ikke uventet har det skapt reaksjoner fra forskjellig hold – og flere kommer det nok til å bli etter hvert. Jeg har også noen innvendiger på disse rådene. Her har jeg kommentert hvert råd med hva jeg råder dere til å gjøre for et sunnere kosthold. Merk deg at dette er fra det ståstedet jeg har i dag. For hver dag jeg leser mer og mer om ernæring og kosthold lærer jeg noe nytt – og det vil påvirke meg i mer eller mindre grad.

Bildet er hentet fra helsedirektoratets hjemmeside.

En lang rapport bak de nye rådene.

En «fin» helsebrosjyre

En oppsummering av kostrådene.

Rådene er fra Nasjonalt råd for ernæring, kommentarene er mine.

Råd 1: Det anbefales et kosthold som hovedsakelig er plantebasert og som inneholder mye grønnsaker, frukt, bær, fullkorn og fisk, og begrensede mengder rødt kjøtt, salt, tilsatt sukker og energirike matvarer.

Kommentar: Et sunt kosthold bør bestå av grønnsaker, litt frukt og bær, fett fra kjøtt, fete meieriprodukter, smør, kokosolje og nøtter. Egg, fisk og kjøtt av ulikt slag er gode proteinkilder. Sukker, korn, planteoljer og belgvekster bør unngås!

Råd 2: Det anbefales at man opprettholder balanse mellom energiinntak og energiforbruk.

Kommentar: Dersom du spiser de sunne matvarene, lytter til sult- og metthetssignaler og er i daglig aktivitet trenger du ikke tenke på kaloriene.

Råd 3: Spis minst 5 porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag.

Kommentar: Begrens inntak av frukt og bær. Spis grønnsaker så mye du vil.

Råd 4: Spis minst 4 porsjoner fullkornsprodukter hver dag.

Kommentar: Korn er giftig – unngå det så mye som mulig. Gode kilder til stivelse (karbohydrater) er potet, søt potet, hvit ris, grønnsaker, litt frukt og bær.

Råd 5: Spis fisk tilsvarende 2 – 3 middagsporsjoner i uken.

Kommentar: Spis mye fisk – gjerne fet fisk (som laks, makrell og ørret). (jeg er altså enig i denne)

Råd 6: Det anbefales at magre meieriprodukter inngår i det daglige kostholdet

Kommentar: Unngå lette og magre produkter. Velg H-melk, fløte, rømme, yoghurt uten tilsatt sukker og fete oster.

Råd 7: Det anbefales at man velger magert kjøtt og magre kjøttprodukter og begrenser inntaket av rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt.

Kommentar: Kjøtt og innmat er gode protein og mineralkilder. Velg gjerne de fete variantene. Unngå pølser og andre bearbeidede kjøttprodukter med mange tilsetningsstoffer.

Råd 8: Det anbefales at man velger matoljer, flytende margarin eller myk margarin.

Kommentar: Unngå alle planteoljer. Velg ekte meierismør, kokosolje og/eller en god olivenolje.

Råd 9: Vann anbefales som drikke

Kommentar: YES!

Råd 10: Begrens inntaket av tilsatt sukker.

Kommentar: Begrens i første omgang – kutt ut i neste.

Råd 11: Begrens inntak av salt.

Kommentar: Litt usikker på denne, kan nok stemme. Mitt foreløpige råd: Bruk urter, hvitløk, chili, ingefær og andre grønnsaker med mye smak.

Råd 12: Kosttilskudd kan være nødvendig for å sikre næringsstoffintaket for noen grupper i befolkningen.

Kommentar: Rådfør deg med lege eller ernæringsfysiolog før du tar tilskudd.

Råd 13: Det anbefales at alle daglig er i fysisk aktivitet i minst 30 minutter.

Kommentar: Hverdagsaktivitet er viktig – jeg mener den bør være på minst 1 t.

175 tanker om “Nye kostråd

 1. Kjekk lesing som alltid kjære! Kan du kanskje skrive eit innlegg ein gong om kvifor kornprodukt er giftig?… og kvifor du frarådar lette meieriprodukt?

  (sjølv har eg ikkje vore i nærheten av eit kornprodukt eller lignande på lenge, og føler meg bedre enn nokon gong. Takk for inspirasjon 😀 )

  Klem

  • So kjekt å høre Yasmin! Jo, eg kjem veldig snart med et innlegg om kvifor kornprodukt er «giftige». Grunnen til at det lar seg vente på er at litteraturen eg les om dette er på engelsk. Det er då litt vanskelig å oversette dette – så det tar litt tid, spesiellt no i eksamenstider. Men eg har det i tankane og det skal snart ned på «papiret» 🙂 Veldig kjekt å inspirere når eg får slike tilbakemeldingar – eg fungerar også veldig fint uten korn! I love it! Klem:)

 2. Hiver meg på Yasmin. Et innlegg om hvorfor korn og meieriprodukter ikke er bra hadde vært interessant, og ikke minst om hva en evt bør erstatte det med.
  Jeg får mye inspirasjon herfra og har lenge hatt en tilnærmet sukkerfri og sunn hverdag med masse trening. MEN hjemmebakt brød med brunost til frokost skal jeg ha god argumentasjon for å kutte 😉
  Du er FLINK, og har en flott blogg som gir siste spark til en sunn livsstil i en travel studenthverdag!

  • Et innlegg om korn kommer. Jeg er ikke i mot meieriprodukter – bare de lette og magre, hvor mye av fettet er tatt bort og erstattet med andre tilsetninger. Jeg skriver et innlegg om dette også. Takk for at du følger bloggen min 🙂

 3. Jeg kunne ikke vært mer enig med deg! Bra! 🙂
  Jeg og mine medstudenter dro oss i håret av de nye anbef. At det går ann å bruke nesten ett år ekstra på dette her!!?? Latterlig!

 4. Hei! Jeg er veldig forvirret, fordi du sier her at så mye fete oster og meieriprodukter som mulig, og styr unna magre meieriprodukter osv. Men smør,fete oster,fløte osv. er jo det som tetter kolestrolet, er det ikke det? Hvorfor skal man spise så mye som mulig av det da??

 5. «Så mye som mulig» var vel litt feil definisjon.. Fikk lest svaret hos Linn, visste virkelig ikke at det ikke var bevisst på at mettet fett øker kolestrolet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.