Birkebeinerrennet om 1 UKE!!

Det er bare en uke til jeg befinner meg på vei fra Rena til Lillehammer, mil etter mil med ski på beina, i mitt livs første Birkebeinerrenn. Jeg annonserte i fjor høst en aldri så liten søskenduell, og nå er det like før vi står på startstreken. Vi gikk seeding på lillehammer 26. februar. Les om min opplevelse av Søre Ål runden.  Oppdateringen på treningsfronten har vært mager, men jeg har da trenet litt til dette løpet. Bilder fra diverse treningsturer: 

Les om birkebeinerrennet på deres hjemmeside.

Så, hvordan forbereder man seg til birkebeinerrennet? Hva skal jeg tenke på når det kommer til kosthold? Og hvordan trene, viss man i det hele tatt skal trene den siste uka? Jeg har aldri gått så langt på ski før, men planlegger å forberede meg ganske likt som fremfor seeding rennet. Her er mine tanker og min strategi. 

EN UKE FØR RENNET

Kosthold: Ikke så store forandringer enn hva jeg spiser til vanlig. Siden mitt daglige kosthold fungerer fint til trening, mener jeg at jeg bør gjøre det mest mulig likt dette. Fokuset ligger på å aldri ligge i underskudd på energiinntaket dag for dag, da dette vil tære på energilager og muskelmasse.

Til vanlig spiser jeg ca 20 % karbohydrater, 20 % proteiner og 60 % fett. (Dette er ikke LCHF)

 • Karbohydratkilder: Grønnsaker, frukt, meieriprodukter, potet, søtpotet, hvit ris.
 • Proteinkilder: Egg, kjøtt, fisk, meieriprodukter.
 • Fettkilder: Fete meieriprodukter, kokosolje, ekte meierismør, eggeplomme, nøtter, avokado

Trening: Treningsuka blir nok ikke helt optimal med tanke på oppladning, men fotballidioten i meg klarer ikke motstå en fotballkamp. Slik ser treningsuka mi ut:

 • Lørdag: Skitur, 1 t. 
 • Søndag: Rolig skitur, 2 t.
 • Mandag: Fotballtrening (forhåpentligvis rolig!)
 • Tirsdag: Fotballkamp. 
 • Onsdag: Rolig restitusjon, gå/jogg + tøying.
 • Torsdag: Rolig skitur. 
 • Fredag: Gå tur for frisk luft og avkobling. Reisedag.
 • Lørdag: BIRKEBEINERRENNET 2011!!

TO – TRE DAGER FØR RENNET

Kosthold: Jeg kommer til å fortsette med mitt vanlige kosthold, men fokusere enda mer på nok energi , rikelig med vann og også nok karbohydrater. Øke karbohydratinntaket noe, spesielt etter trening!

Trening: Bare rolig trening de tre siste dagene før rennet. Skal ha meg en skitur på torsdagen, denne blir helt rolig. Dagen før blir det bare en "luftetur" for kropp og sjel, få ut litt nerver.. 

RENN DAGEN

2 frokoster: Jeg er alltid nervøs for å spise for lite og gå tom, så jeg kommer til å prøve å innta to måltider før start. Siden vi skal reise fra Lillehammer til Rena, regner jeg med at jeg får god tid til dette. Jeg liker heller ikke spesielt godt å spise store måltider (mye mat), så her blir det to små/ middels måltider av noe jeg vet jeg tåler bra før trening. Dette kan f.eks. være en god smoothie, pannekaker av egg, tyrkisk yoghurt med bær og nøtter eller lignende. Jeg planlegger dette alltid kvelden i forkant. 

I sekken: Jeg må selvsagt ha med meg påfyll i sekken. Selv om jeg vet at det er drikke-, og matstasjoner underveis er det viktig å ha med seg det jeg vet at kroppen min fungerer best på. Banan er noe svært mange inntar underveis. Dette har jeg testet mange ganger og erfart at det ikke er noe for meg.  

Drikke: Jeg kommer til å ha cammelback, så jeg kan innta vann jevnt gjennom hele rennet. Under Søle Ål runden inntok jeg saft på drikkestasjonene og vann i mellomtiden. Dette fungere bra, så jeg prøver det samme under birkebeinerrennet.

Mat/ energi: Av mat kommer jeg til å ha med meg energibarer, en energiblanding (blanding av nøtter, rosiner og sjokolade) og et "større måltid" i tilfelle jeg går helt tom. Jeg hater å gå tom, så har alltid med meg for mye mat! 

Kommer tilbake med et eget innlegg om hva annet jeg har i sekken senere i uka. 

I mål: YT restitusjonsdrikk, sjokolade, frukt eller hva som helst som frister. Sliter med matlysten etter harde treninger og konkurranser. Viktig med påfyll og viktig med belønning. 

MINE MÅLSETNINGER

Jeg har jo annonsert en søskenduell, så her var det planen å komme i mål før min bror. Siden han brukte 20 min mindre enn med på Søre Ål runden, forventer jeg pr. i dag ikke å klare dette. Jeg har også et ønske om å gå i en fart på 10 km/t, noe som skulle tilsvare at jeg bruker i overkant av 5 timer. Dette ønsker jeg svært gjerne, men jeg tror også her at jeg har litt for høye forventninger til meg selv. 

Jeg har alltid sagt at når man gjør slike renn/ ritt eller andre utfordringer over så lang distanse og for første gang, er målet å gjennomføre – så da gjelder det nok også meg i dette tilfellet. 

En av mine store inspirasjonskilder, Cecilie – Fristende Lavkatbo, har også skrevet et innlegg om kosthold og trening denne helgen. Hun går spesifikt inn på det å trene tunge styrkeøkter og kondisjonstrening opp til 2 timer, kombinert med det å spise lavkarbo.  Cecilie har meldt seg på Oslo halvmaraton 25.september. Jeg sender utfordringen videre til dere – Meld dere på og støtt hverandre sammen med Cecilie på bloggen hennes. 

63 tanker om “Birkebeinerrennet om 1 UKE!!

 1. Tilbaketråkk: Styrketrening og kondisjonstrening på lavkarbo | Fristende lavkarbo

 2. Jeg ser du har fått tilbakeping fra meg 🙂 Har reklamert for oss på fb også, for jeg har mange venner som går Birken. Håper de titter innom deg! Forøvrig ser jeg at vi spiser mye likt, med unntak av frukt og ris/ potet. Jeg er allergisk mot det meste av frukt, hvis ikke hadde nok det vært en del av kostholdet mitt!

  Forøvrig synes jeg innlegget ditt ble kjempebra og interessant! Supert! Ha en strålende uke med oppladning, gleder meg til å lese om rennet!

  • Da er innlegget oppdatert! Bra innlegg det du hadde skrevet. Har faktisk også merket at jeg bygger muskler lettere nå enn tidligere, selv om jeg ikke er like strikt på karbohydratene.. 🙂 Ønsker deg en fin søndag 🙂

 3. Heisann! Så fin blogg du har 🙂
  Hva er forskjellen på ditt kosthold og LCHF? Tenkte å herme litt etter deg 😉

  Lykke til med birken!!

  • LCHF ligger en del lavere i karbohydratinntaket. Mitt kosthold er inspirert/lært fra de engelske bloggene jeg referer til under «resurser», samt bøkene du kan finne på samme side. Potet, søtpotet og hvit ris er «sikre karbohydratkilder», men for noen kan det være lurt å kutte ut dette også, det kommer ann på hvordan du reagerer på disse matvarene. Kjenn etter om kroppen din liker de eller ikke, prøv å hold deg unna en periode dersom du mistenker at de lager «trøbbel» for deg, og reintroduser de etter en periode. Mitt aller beste råd: Lytt til kroppen din! 🙂 Takk for lykke ønskninger – jeg tror jeg kan trenge det! 🙂

 4. Tilbaketråkk: » Birken uten fulle “karbolager” LilaLife

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.