Villaks eller oppdrettslaks?

Viste du at det er stor forskjell i næringssammensetningen på villaks og oppdrettslaks? I denne artikkelen fra Mark Sisson, skriver han om forskjellene på protein, fett og omega-3 innholdet mellom laksefiletene som enten er fanget vilt eller fra oppdrett. Oppdrettslaksen er fetere, inneholder mindre andel omega-3 og også mindre protein enn villaksen. Dette kommer av fôret den får fra oppdrettsanleggene, i stedet for å spise små byttedyr, tang og alger fra havet – slik den egentlig burde gjøre. 

Videre skriver han om giftstoffene, antibiotika, fargestoffer og andre supplementer som oppdrettslaksen får for å unngå sykdommer, få en fin farge på filetene og for at fiskene skal bli store og feite. 

Hva spiser oppdretslaksen i Norge? I denne artikkelen fra NIFES (Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning) finner du en oversikt over hva fiskefôret inneholder. Det er blant annet Fiskemel, fiskeoljer, planteproteiner, planteoljer, kornarter (hovudsaklig hvete og mais), en blanding av vitaminer og mineraler, antioksidanter og fargestoffet astaxanthin. De skriver også at fôret skal ha en god smak, jeg lurer på hvem som har denne jobben?? 

Min kommentar/ mine meninger: Ut i fra hva Mark Sisson skriver i sin artikkel, kan det nok være noen forskjeller på oppdrettsnæringen i USA og Norge. Jeg tror ikke Norge bruker like mye giftstoffer og antibiotika som USA, siden vi har svært strenge "kvalitetskrav" i Norge (men dette er ren synsing!).  Men jeg tror helt klart at oppdrettslaksen inneholder mindre omega 3, enn villlaksen. Oppdrettslaksen vil da inneholde mer omega-6 på grunn av plantetilsetningene i fiskefôret. Jeg synes også at det er en unødvendig tilsetning å gi laksen fargestoffer.

Tabellen under er hentet fra dette oppslaget, (PDF) som er vel verdt å lese. 

Jeg smaker (og ser) forskjell!! Villaksen er ikke fult så "fin" i fargen – med dette mener jeg at den er mindre orange, men samtidig mer naturlig. Den smaker også litt annerledes – mer fisk og mer ekte! Villaksen koster til og med mindre enn oppdrettslaks – se prisene under bildet!

Aftenbladet har skrevet om laksefiletene fra Findus som er nærmest rundt jorden to ganger før den havner på tallerkenen din. Det er fra denne artikkelen jeg har hentet bildet (nr 2) under. 

I butikken koster villaks fra Friendship 89 kr/kg, mens oppdrettslaks fra Findus koster 125 kr/kg. Da er vel valget enkelt da? (Prisene er fra Bunnpris i Stryn)

107 tanker om “Villaks eller oppdrettslaks?

 1. Om det ikke hadde vært tilsatt fargestoff i fôret til oppdrettslaksen så ville den vært hvit i kjøttet! den ville smakt likt, men hvem ville kjøpt hvit laks! Den har jo rykte på seg som den rødefisken! I Norge blir det nesten ikke eller ikke brukt antibiotika i fôret!
  Omega 3 v.s Omega 6 blir som du sier litt forskjøvet! Men laks er alikevell en god kilde til omega 3!
  🙂

 2. Heheh, hvit laks hørtes jo veldig eksotisk ut da :p

  Heldig som jeg er har jeg en pappa som fisker! Masse ørret og ikke minst svæære laks som ligger i fryseren året rundt, både hjemmerøkt og «naturell» 🙂 Jeg merker stor forskjell ihvertfall! Desverre er det nok ikke bare laksen som har mistet en del av de viktige «næringsstoffene», men og si alt? Se bare på frukt, grønnsaker osv.. Synd økologisk er for dyrt for meg ihvertfall!

  • Så heldig du er ja!! Ja, det er mange andre produkter som også «lider samme skjebne». Jeg velger i hvertfall villaks når jeg kan, siden den er billigere er jo valget veldig enkelt! 🙂

 3. Helt enig! 🙂

  Mye bedre å velge villaks, spesielt når den er billigere. Eneste utfordringene er at det ikke er så mange butikker som selger villaks. Her på Lillehammer er det bare CC mat og europris som har det. De selger et merke som eter øfas(om jeg husker riktig). Det er også billigere enn oppdrettslaks, tror den koster ca 100 kr/kg

  • Ja, det er nok ikke så mange butikker som har det, men jeg tror også mange ikke ser etter det, fordi man ikke vet.. Dette gjelder jo meg også inntil nylig. Så håper flere kjøper villaks på bunnpris fremmover i Stryn. Skal sjekke ut om det er på Europris her også! 🙂

 4. Laksen kan ikke lage rød farge selv, men får det gjennom krepsdyr den spiser. Akkurat samme stoffet kan lages syntetisk, og det er ikke noe «unaturlig» i dette. Ressursmessig er det bedre å bruke syntetisk farge i fôret, for reker kan vi som kjent gjerne spise selv!

  Forbruket av legemidler til husdyr i Norge er offentlig tilgjengelig. Antibiotika brukes nesten ikke i fiskeoppdrett i Norge (vi bruker mye mer på kjeledyr!), men det er en god del problemer med lakselusmidler.

  Villaks er utmerket, men bestanden er uansett liten, og vil aldri kunne bli mat til mer enn noen få. Hvis vi vil ha nok sjømat til alle, i Norge og i verden, trenger vi mer fornuftig fiskeriforvaltning – og mer oppdrett. Det er mulig å styre den ernæringsmessige kvaliteten av oppdrettsfisk mye mer enn det som er mulig med villfisk. Jeg vil gjerne ha sunnest og best mulig oppdrettslaks, og minst mulig miljøproblemer i produksjonen, og jeg er villig til å betale litt mer for å få det til.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.