Min brors nye livsstil

Tro det eller ei, det var min bror som sette i gang hele sirkuset. Det var han som fikk meg til å begynne å blogge og det var han som introduserte fløten, smøret og fettet for meg. Det var også han som tok i fra meg kornet – men det har jeg tilgitt for lenge siden – da jeg har sett alle helsegevinstene dette gir! Han er nå brennende engasjert i kosthold, trening og helse, og har gitt meg mange utfordringer og gode diskusjoner. Dette er altså broren min Ole Morten, og her kommer litt av historien om hans nye livsstil. Det hele startet for mindre enn et år siden (ca. september 2010!). Se bare på bildene hvor store mye som har skjedd!!! 🙂 

Til venstre: Sommeren 2010, til høyre: Sommeren 2011

Hvordan så kostholdet ditt ut før?

Jeg tror det kan kalles et typisk norsk kosthold. I perioder prøvde jeg å gå ned i vekt og i disse periodene hadde jeg ekstra fokus på å velge magre produkter og trene mer. Dessverre varte periodene aldri veldig lenge, maks 1 måned, men mer normalt 1-2 uker. Periodene var rett og slett ikke til å holde ut. Til slutt tok kriblingen etter diverse godterier overhånd.

Hvordan så treningen din ut før?

Uregelmessig er ett stikkord, men samtidig har jeg alltid trent litt. Som jeg nevnte over har jeg hatt perioder der jeg ville gå ned i vekt og da har jeg prøvd å trene mer, gjerne 5-6 ganger i uken. Problemet har vært at jeg aldri har klart å skape en fast rutine over tid. Enten ble jeg syk, skadet eller mistet overskuddet og motivasjonen til å fortsette.

Hva fikk deg til å endre livsstil? Hvorfor? 

Det startet med en tanke om at det måtte være en bedre måte å spise og trene på. Jeg startet da å søke på nettet for å finne ut hva som skulle til for at kroppen skulle fungere optimalt

Hvilke endringer har du gjort?

Jeg har gjort mange endringer, men de 3 viktigste endringen i kostholdet har jeg gjort for å redusere mengden giftstoffer jeg spiser. Når jeg snakker om “giftstoffer” mener jeg enkelt og greit næringsstoffer som skaper problemer for kroppen på en eller annen måte. Giftigheten vil som oftest være avhengig av mengden eller konsentrasjonen. Med utgangspunkt i hva jeg spiste før ble de 3 viktigste endringene for meg som følger:

 

 • Unngå alle typer korn. Dette for å redusere inntaket av plantegiftstoffer som gluten, lektiner og lignende. Unntaket er hvit ris da det stort sett bare er stivelse
 • Unngå industriraffinerte planteoljer (soya, solsikke, raps osv) Dette for å redusere omega6:omega3 forholdet, samt prøve å holde den totale mengden flerumettetfett under 4% av det totale energi inntaket
 • Unngå matvarer med tilsatt sukker, dette for å redusere inntaket av fruktose.

Hvor har du søkt informasjon? Fra hvem? 

Når jeg startet hadde jeg et inntrykk av at mange “helse eksperter” hadde et personlig forhold til sitt kosthold og at de var mer opptatt av å “selge” sitt kostholdet fremfor å lære mer og finne et optimalt kosthold. Jeg var derfor spesielt på utkikk etter flinke folk som gav utrykk for at det prøvde å forstå kroppen best mulig og bare ville dele denne informasjonen med andre

 

Etter hvert fant jeg blogger som The healthy skeptic, Whole healthsource og Perfect health diet og fra disse var det lett å finne mange andre flinke folk.

Hvordan ser kostholdet ditt ut i dag?

Jeg spiser 2-3 måltider om dagen. Dersom jeg spiser frokost starter jeg gjerne dagen med en omelett eller andre varianter av stekt egg med forskjellig tilbehør. En annen frokost jeg ofte spiser hvis jeg har dårlig tid er tyrkisk yoghurt og bær. Til middag blir det som oftest kjøtt, poteter, grønnsaker og salat. I tillegg har jeg noen retter jeg prøver å spise minst en gang i uken: fisk, lever og en middag med mye kjøttkraft (lapskaus, frikase o.l)

Hvordan trener du? 

Jeg prøver å holde meg i aktivitet hver dag, ofte vil det bare være å gå en tur. I tillegg trener jeg styrke 2-3 ganger i uken og spurt eller intervall 1-2 ganger i uken. Jeg prøver å unngå å sitte så langt det lar seg gjøre, men det kan være utfordrende når man har en kontorjobb og studerer ved siden av. Jeg bruker en stående arbeidspult så ofte jeg har muligheten.

Hvilket mål har du med endringen? 

Få god helse og komme i best mulig form.                                                                         

Noen tips/ råd til de som ønsker en livsstilendring?

Jeg har prøvd å gå ned i vekt og bli sunnere mange ganger. Den gangen jeg faktisk klarte det startet det med en tanke om at det måtte finnes en bedre måte å spise og trene på. Jeg begynte å søke etter informasjon og etter hvert gikk det opp for meg att mye av det jeg trodde jeg viste om kosthold faktisk var feil. Før trodde jeg at det var latskap, manglende viljestyrke og “dårlige genere” som var årsaken til at jeg var begynt å bli fet. Videre trodde jeg at sult og trening var den eneste løsningen på problemet. Nå tror jeg ikke det lenger. Nå er jeg overbevist om at det var dårlige matvare valg som gjorde meg feit og “usunn”.

 

Ole Morten Grodås. Følg han på twitter!!!

 

 

165 tanker om “Min brors nye livsstil

 1. Kjekt og lese, Ole Morten og Ann Kristin, prøver litt av dette sjølv, spesielt kjekt og lese når ein kjenner personane og ser kor godt det fungerer.
  No vart eg inspirerte til og prøve meir av dette har vore litt down no i ferien:)

  • Min erfaring er at startfasen er det vanskeligste. Man må på mange måter lære på nytt hva som er sunt og usunt. I tillegg må man lære å kjenne hvordan kroppen reagerte på det nye kostholdet.

   I tillegg har man all usikkerhet til hva som er sunt og usunt, men etter hvert som man lærer mer blir det heldigvis enklere å gjøre de riktige valgene. Når jeg snakker om å gjøre ”det riktige valgene” så snakker jeg ikke om å ha “vilje styrke” til spise mindre eller motstå søt suget. Jeg snakker om å gjøre de riktige valgene slik at man unngår søt suget i første omgang.

   For meg ble det i hvert fall en god del prøving og feiling i starten…

 2. Tilbaketråkk: Perfect Health Diet » Around the Web; Congratulations Naomi Edition

 3. These players brought high level of skills as well as popularity too the sport.
  However Standard installation is provided free by most of the Direc – TV dealers, thus
  it. Dish TV was availing the Channels ESPN,
  Star Sports and Star Cricket from the Broadcaster.

 4. Even reliable teeth whiteners may not turn out to
  be the most effective tooth whitening option. From bleaching gels to whitening strips, all of them claim to
  give whiter teeth. This treatment is comparatively heavy on pocket as compared to
  rest.

 5. 333446 556819Official NFL jerseys, NHL jerseys, Pro and replica jerseys customized with Any Name / Number in Pro-Stitched Tackle Twill. All NHL teams, full range of styles and apparel. Signed NFL NHL player jerseys and custom team hockey and football uniforms 157593

 6. Hi! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing many months of hard work due to no data backup. Do you have any methods to stop hackers?
  cheap michael kors colgate grommet brown wallets
  [url=http://justiceforlanduse.org/store.asp?url=cheap-michael-kors-colgate-grommet-brown-wallets-b-1144.html]cheap michael kors colgate grommet brown wallets[/url]

 7. your post i really like this its me appreciate….
  click here ….

  Shoppal.in is a dedicated online deal store that provide discount deals for all the major online brand stores which include Jabbong.com, makemytrip.com, myntra.com and others.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.