Rå egg

På bakgrunn av det forrige innlegget (rå eggehviter) ønsker jeg å utdype temaet litt. Dette vil ikke være en endelig anbefaling, men en utdypende forklaring med den kunnskapen jeg sitter med i dag. Dere må gjerne komme med innspill, og vise til andre innlegg om egg og forbruk av rå egg.

Egg er svært næringsrike og en viktig del av et sunt kosthold. Egg er en super proteinkilde, og gir oss alle de 9 essensielle aminosyrene. Du finner også vitamin A, B, E, D og K i egget og mange nyttige mineraler.

Mange velger å spise rå egg fordi noen næringsstoffer kan bli reduserte ved oppvarming (dette er sant for de fleste matvarer, men det er faktisk også noen næringsstoffer som blir mer tilgjengelige for opptak i kroppen ved oppvarming). Eggets protein er trolig mest tilgjengelig ved oppvarming, sannsynligvis på grunn av endringer i strukturen og da at fordøyelsesenzymene får bedre arbeidsforhold.

Salmonella

Ved graviditet, nedsatt immunforsvar og for svært unge folk bør man vurdere risikoen mer alvorlig.En risiko ved å spise rå egg er salmonella. Jeg trodde selv at vi var ganske trygge for dette i Noreg, men mulig dette er den godtroende siden av meg som snakker her. Ihvertfall ifølge en kommentar på facebook – (se innlegget tidligere) er salmonella mer utbredt i Norge enn man tror. Trolig kan noe av risikoen senkes ved å vaske eggeskallet, men det er også mulig at det finnes salmonella bakterier i eggeplommen på grunn av infeksjon i hønens reproduktive vev.

Biotin mangel

Eggeplommen er en rik kilde til biotin. Men eggehviten inneholder avidin, et glykoprotein som binder seg til biotin, og hindrer næringsopptaket. Avidin blir inaktivert ved oppvarming (koking, steking o.l.), noe som gjør at biotinen vil bli tatt opp i kroppen.

Det kan derfor være lurt å ikke bare spise rå egg, uten å vurdere et biotintilskudd. Jeg må derfor selv revurdere frokosten min som daglig inneholder to rå egg, eller jeg må ta et vitamin B tilskudd. Jeg vil da ta et tilskudd med flere B vitaminer, siden disse jobber sammen. Dersom de rå eggene spises  et par ganger i uken vil dette ikke være like nødvendig, men det kan da være nyttig å være obs på å få i seg nok av andre biotin rike matvarer, som innmat (lever og nyre), bladgrønnsaker, tomat, gulrot og nøtter. Man kan også vurdere å bruke eggeplommen rå, og eggehviten til oppvarming.

Altså: Rå egg kan fint være en del av ditt kosthold, men det kan være nyttig å tenke over mengden, og biotin inntaket, og eventuelt supplere med et vitamin-B tilskudd.

Kilder/ nyttig lesestoff:

Mark Sisson Blogg: Mark’s Daily Apple. Post: Dear Mark; Raw eggs 

Mark Sisson Blogg: Mark’s Daily Apple. Post: Eggs – It’s What’s for Breakfast

Mark Sisson Blogg: Mark’s Daily Apple. Post: Egg purchasing Guide

Kriss Kresser Blog: chriskresser.com Post: Three eggs a day keep the doctor away

 

Pannekake av egg med avokado, paprika og fenalår. Og deilige vafler, hvor hovedingrediensen er egg. Blir nok mer av dette fremover, nå som jeg er klar over noen uheldige effekter av rå egg. Og/eller et B-vitamin tilskudd. 🙂 Håper dette var litt oppklarende.

 

111 tanker om “Rå egg

  1. Lærerikt 🙂

    De pannekakene er virkelig gode! Har bare smakt de du har laget så langt, har aldri kommet så langt at jeg har funnet frem vaffeljernet selv. Hvor lenge holder de seg egentlig etter steking?

  2. Tilbaketråkk: Norwegian Proverbs Containing Animals, Fruits and Vegetables « ThorNews

  3. Det er riktig at Biotin opptaket er lavere når man spiser rå egg, men man kommer i pluss uansett, slik at det er bare å fortsette å spise rå egg da man får i seg mye Biotin likevel.

  4. Merely to follow up on the up-date of this subject matter on your blog and would like to let you know just how much I loved the time you took to publish this useful post. Inside the post, you actually spoke on how to truly handle this matter with all ease. It would be my pleasure to gather some more suggestions from your site and come up to offer some others what I learned from you. Thank you for your usual wonderful effort.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.