Oppdatering på kjøttkraft

Les hele serien om kjøttkraft:

Kjøttkraft- en unik matvare

Hvordan lage kjøttkraft

Hvordan bruke kjøttkraft

Det første blogginnlegget om kjøttkraft tok for seg hvorfor kjøttkraft er en unik matvare. En kort oppsummering er at kjøttkraft er rik på de viktige mineralene magnesium, fosfor, silisium, svovel og andre spormineraler i en form som er biologisk tilgjengelig for kroppen.  I tillegg til de viktige mineraler inneholder kjøttkraft gelatin. Gelatin er en gruppe protein som er spesielt viktig for bindevevet. Denne kombinasjonen gjør at kjøttkraft er super viktig for alle som har mage, ledd eller muskel problemer. Buljongterninger, posesauser og posesupper har derimot ingen av disse gode egenskapene.  Disse produktene får den kjøttsmaken fra kunstige smakstilsettinger og inneholder faktisk i tillegg mange uheldige stoffer som man bør unngå.

Den kunstige fremstilte kjøttsmaken kan være med på bringe kroppen ut av balanse. Kroppen er designet slik at den har lyst på en matvare med en bestemt smak så lenge den tror den har behov for næringsstoffene som er assosiert med smaken. Problemet med matvarene som benytter kunstige smakstilsetninger er at de inneholder bare smaken og ingen av næringsstoffene. Dette fører til at kroppen aldri får næringsstoffene den trenger. Kroppen blir derfor aldri ordentlig tilfredsstilt og dette kan føre til at man spiser mer selv om man egentlig er mett. Det er plausibelt at dette er en viktig bidragsyter til overspising og overvekt. Ekte kjøttkraft derimot inneholder både den gode smaken og de forventede næringsstoffene. Det er derfor naturlig å tro at kjøttkraft sammen med andre ekte matvarer vil etterlate kroppen i en tilstand av tilfredshet som kan være med på å nedregulere appetitten. Dette fordi kroppen nå har alle næringsstoffene den trenger. Hvis man vil lære mer om hvordan kunstig smakstilsetting sammen med dårlig matvarekvalitet fører til overspising og overvekt anbefaler jeg å lese det Stephan Guyenet skriver om  food reward theory.

Det finnes en hel industri som jobber med å fremstille nye kunstige smaker, de kalles ofte «flavorist industry». 60 minutes har en interessant dokumentar som gir innblikk i hvordan de jobber:

En av mange interessant quotes fra videoen:

Safer: You’re trying to create an addictive taste.
Flavorist: That’s a good word.

Det å få tak i ekte kjøttkraft kan være en utfordring hvis man ikke lager den selv, men jeg har funnet noen få butikker som selger ekte kjøttkraft. Meny på Solsiden i Trondheim selger blant annet Jacobs utvalgte. Her selges både okse-, sau- og fiskekraft. Før jeg reiste hjem til jul var jeg innom og kjøpte 10 pakker for å sikre at jeg hadde nok til julen 🙂 Jeg har enda ikke testet fiske- og saue-kraften, men oksekraften har jeg testet og jeg liker den veldig godt.

Min favoritt rett med kjøttkraft er som følger. Start med å Brune kjøtt i en stekepanne. Når kjøttet er ferdig brunet tar man kjøttkraft og urtekrydder opp i pannen. Til slutt settes pannen i ovnen på 150-180 grader. Dersom man ikke har en stekepanne som kan settes i ovnen kan man bruke en ildfast from i stedet. Med denne oppskriften får man en tyntflytende saus/sjyr med kraftig smak. Under er et bilde som viser hvordan resultatet blir etter at kjøttet og sausen har stått i ovnen en stund.

Pass på at kjøttet ikke står for lenge i ovnen. Kjøttet kan fort bli tørt hvis det blir stekt for lenge. Hvor lenge kjøttet skal stå i ovnen er avhengig av størrelsen på kjøttstykkene og hvor lenge man har stekt de i stekepannen. Her er det bare å prøve seg frem litt.  Steker man hel biff kan det være en fordel å bruke steketermometer.

Dersom man ønsker en litt tykkere saus eller eventuelt ønsker mer saus kan man tilsette litt tykner og/eller fløte. Når jeg lager den litt tykkere varianten starter jeg som før med å ta kjøttkraft opp i pannen slik at den smelter:

Når den er smeltet tar jeg opp i litt tykner. jeg liker å bruke johannesbrød kjerne mel (Takk for tipset marerita 🙂 . Pass på å røre godt i sausen for å unngå at tykneren klumper seg.

Med denne oppskriften får man en tykk og fin saus. Sausen får også en ekstra kraftig og god smak med litt fløte, men det hadde jeg ikke tilgjengelig i dette tilfellet.

Noen som har forslag til forbedringer? eller har tips om hvor man kan få tak i ekte kjøttkraft? Legg gjerne igjen en kommentar med dine erfaringer med bruk av kjøttkraft 🙂

155 tanker om “Oppdatering på kjøttkraft

  1. DU har inspirert meg til å kjøre paleo-challenge den siste måneden! Derfor tenkte jeg å gi deg og leserne en liten oppdatering i forhold til hvordan det har gått med meg. For det første er jeg så fornøyd med dette kostholdet at jeg kommer til å fortsette med det som en hovedbasis for mitt kosthold. Men jeg kommer til å spise litt meieriprodukter noen ganger i uka, i sosiale sammenhenger ol, men mye mindre enn før. (Det siste året har kostholdet mitt vært lavkarbo med meieriprodukt).

    Den siste tiden har jeg fått mer energi, i form av at jeg våkner uthvilt, holder koken gjennom hele dagen, og blir trøtt like før leggetid. Med denne maten synes jeg appetitten regulerer seg mye bedre. Jeg spiser når jeg er sulten og stopper når jeg er mett. Ikke like lett for å overspise med denne maten. Maten jeg lager smaker godt og jeg føler at smaksløkene mine har blitt bedre. Drakk for eksempel sweet chilli te her om dagen og den har aldri smakt SÅ god og «søt» før.

    Jeg har hatt et veldig godt humør i det siste og det har vært lettere å gå i gang med både kjedelige gjøremål og komme ut på trening. Jeg føler meg BRA. En bonus er at jeg er tilbake i klær jeg ikke har brukt på 4 år!!! 😀 Har også fått kompelimenter på at jeg ser «fit» ut. Yey og hurra for ekte mat vi er skapt for å spise!!

  2. AFAIK Grooveshark furthermore is not going to propose you actually anything. I actually haven’t observed this sort of perform at any rate, in addition to Seems deploying it closely the past couple weeks. IMO Grooveshark is better than Spotify because you can listen to an infinite amount of new music without having (audio) ads for free. And when you could have a free account you may also build your unique playlists. My partner and i didn’t head figuring out precisely why Spotify possesses this kind of massive following actually (most associated with this facebook good friends are based in Norway and also the Nieuwkoop, netherlands, which is pretty enormous there).

  3. 144256 141378You completed various great points there. I did a search on the theme and discovered the majority of folks will consent together with your blog. 507377

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.