Paleo challenge for andre gang

Da var 30 dager paleo challenge for lengst over. Og jeg har endelig karret meg til å skrive noen ord om utfordringen for denne gang. For dere som følger meg på facebooksiden har fått noen oppdateringer, og mer jevnlig på instargarm (@blisunn). Sån må det bare bli når man lever en hektisk hverdag og bloggen blir på si.. Jeg skal ta dere med gjennom mine 30 dager med nesten (ja jeg feilet en gang!!) bare sunn og næringsrik paleomat!!!

Les mer om min første gang Paleo Challenge. 

Bakgrunn for denne utfordringen denne gang

Jeg jobber som senterleder ved Aktiv trening Eid, hvor vi i fra 16. januar arrangerte kurs i «aktiv livsstil». Dette innebar 6 onsdager, med 2 timer hver gang: 1 time kosthold (av meg), 1 time trening (av en annen). Fokuset var et sunt kosthold for best mulig helse og funksjonell trening. Jeg kommer tilbake til en oppsummering av kursets innhold og resultater senere. Utgangspunktet for kosthold var å kjøre en paleo challenge på 30 dager – for så å lære kursdeltakerene hvordan de kunne bruke dette som utgangspunkt for å finne det kostholdet som kjennes best for dem og som gir de mest i hverdagen. Jeg tok også utfordringen for å dele erfaringer og kjenne på alt de de gikk gjennom.

Vi hadde et unntak: Vi bruke smør til steiking, fordi jeg ikke hadde fått tak i kokosolje, og fordi jeg visste at dette fungerte fint for oss begge (god toleranse)

Dag 1 – 8

De første dagene føltes tunge. Hadde ikke riktig motivasjon i forhold til forrige gang jeg gjennomførte paleo challenge. Denne gangen var det fordi jeg ønsket å være en del av gruppen (kurset) og også til dels pga jeg ønsket en «opprydning». Det føltes tungt å planlegge mat, lage mat, og finne løsninger. Det skal også tas med i beregningen at vi mistet vannet der vi bor (på grunn av litt for mange kuldegrader!), så oppvask og matlaging ble ekstra ork denne perioden (ja, vannet var borte i akkurat 30 dager – våre 30 dager på paleo challenge!!!!) Og det er ikke til å komme unna – det blir en del oppvask når man spiser paleo mat og lite «tørrmat» som brødskiver med pålegg på..

Dag 9 – 30

Motivasjon, kreativitet og matlagingen fikk en liten opptur etter en ukes tid. Jeg begynte å kjenne mer overskudd i hverdagen og følelse av kortere restitusjon. I en hverdag med mye aktivitet er dette viktig, så resten av challengen gikk veldig fint, men et unntak. Ene helgen i utfordringen var jeg på møte/konferanse og sov og spiste på hotell. Buffèt er jo en drøm for paleofolk, men unntak at man ikke vet hva de steker kjøtt/fisk osv i. Derfor ble frokost og middag paleomat etter beste evne. Et unntak ble det derimot; servert lunsj. Svinesteik, kokosgrønnsaker (jippi!!) og hvit ris (ikke paleo), og til dessert brownie og en sitronfromasj greie. Jeg spiste halve porsjonen av desserten, og lot resten ligge. Forholdsvis fornøyd med dette. Det værste er følelsen av at man ikke følte behov for det (søtsug, lyst) men at det rett og slett var det sosiale»presset», trangen til å ikke skille seg ut som jeg gav etter for.. Jeg vet jeg sier til kursdeltakerene og andre jeg veileder at man skal selv kunne velge hva man putter i munnen, men jeg kan også kjenne på dette sosiale ved et måltid en gang i blant. Det var vertfall en feil i paleoregningen!!!

Baconsufflè fritatta med varme blåbær fra boken Naturlig mat og paleosmoothie er mine favoritter til frokost.

Sara bak bloggen paleoliv (som jeg forøvrig anbefaler på det varmeste!!) og medforfatter til boka Naturlig mat (som jeg også anbefaler på det varmeste!!) Har skrevet et innlegg om paleo challenge – med noen svært gode poeng som jeg ønsker å trekke frem! (anbefaler denne dama generelt jeg!! @paleoliv på Instagram!)

Et av hovedpoengene ved paleo challenge er å endre vaner. Å endre vaner tar tid, og man må ofte ha enda mere tid enn 30 dager. Men ved en paleo challenge blir du tvunget til å tenke annerledes, kreativt, søke informasjon, gjøre deg opp meninger og teste ut. 30 dager er en god start på noe som uten tvil kan bli avgjørende for helsen din. Et av de viktigste stikkordene for en gjennomføring av paleo challenge er planlegging, og uansett hvilke kost du ønsker å spise er planlegging viktig for å få gode matvaner, spare tid og ikke minst penger. (dette poenget er Sara enig med meg i – eller jeg enig med henne, ettersom det var hun som skrev det først!)

Det andre poenget er etter min mening å bruke en paleo challenge som et utgangspunkt. Å finne ut hva akkurat din kropp tåler av ulike matvarer, og underveis i paleo challenge lære å lytte til kroppen og lære om ulike temaer (enten på egenhånd eller sammen med andre på kurs). Når du da reintroduserer matvarer kan du selv kjenne på kroppen hvordan den reagerer mot de ulike matvarene. Kanskje tolererer du noe bra, men bare i begrenset mengde, mens noe annet var det som har skapt oppblåst mage og luftsmerter – helt uten at du viste om det, for det er ikke lett å kartlegge diffuse plager på egenhånd/ uten spesielle tiltak.

Paleo challenge – posivit eller negativt?

Sara sitt andre punkt handler om å bygge nye relasjoner til mat. Les det sara selv skriver her (midt ned på siden) Jeg er til dels uenig i dette, kanskje mest fordi jeg selv ikke føler det slik – for de av dere som erfarer dette – tipptopptommelenopp, ingen ting er bedre enn det!! For meg har jeg en litt annen vinkling på denne problemstillingen: Etter en paleo challenge, er jeg litt «redd» for å reintrodusere matvarer, dette har vært tilfellet etter både første og andre gang. Jeg kjenner at jeg ønsker å beholde de gode matvanene, jeg kjenner meg veldig pigg og har en god følelse vedrørende mat og inntak. Men jeg unngår i det lengste å reintrodusere, jeg ønsker ikke gi slipp på «reglene» ved kostholdet. Jeg er redd for «frie tøyler». Selv har jeg alltid har god appetitt, høyt aktivitetsnivå, ikke vektproblemer og etter min mening sunne matvaner. Det har jeg fortsatt, men jeg kjenner også at det kan føre til flere regler/ restriksjoner på kostholdet etter en paleo challenge. Og et mer anstrengt forhold til mat. Dette er ikke noe jeg ønsker, eller ønsker andre, men et faktum at det er slik jeg føler det.

Jeg mener paleo challenge alt i alt er noe av det aller beste folk flest kan gjøre for sin egen helse (les mer her). Fokus på ren og næringsrik mat, og lære seg å lytte til kroppen for å finne det kostholdet som passer for akkurat deg. Og som Sara understreker finnes det like mange grunner for en paleo challenge som mennesker som gjennomfører – det er ikke sikkert at jeg og Sara har de beste begrunnelsene, så finn dine egne – da blir det også lettere å gjennomføre – tror jeg!! 🙂

Del gjerne dine synspunkter og erfaringer i kommentarfeltet.

 

 

 

124 tanker om “Paleo challenge for andre gang

 1. Hei!

  Finfin oppdatering! Og veldig spennende at du diskuterer innlegge mitt! Interessant at du opplever å få et mer regelstyrt forhold til mat av en paleochallenge. Jeg kan kjenne meg litt igjen i å være «redd» for å innføre utelatte matvarer, men bortsett fra det synes jeg en PC er skikkelig deilig med tanke på at jeg opplever å spise ganske så mye og likevel se klin lik ut (eller bedre!) i tillegg til en jevn og god energi.

  Å bruke en PC som utgangspunkt er jeg veldig enig i! Og jeg tror det bidrar til at mange blir kjent med kroppen sin på en litt ny måte – det er jo aldri feil 🙂

  Fortsett med det bra arbeidet ditt!

 2. Så flott med en oppdatering! Selv synes jeg ikke at challenge egentlig er noe vanskelig for oss (jeg og E kjører sammen), planlegging av mat har vi alltid gjort, eneste nye er at vi handler kun en gang i uken for å unngå fristelser. Jeg tror også at grunnen til at det ikke er så vanskelig for oss er pga vi spiste ganske strikt i utgangspunktet før challenge. Eneste jeg merker som er en litt demper på er at nå som jeg ikke er i mammaperm lengre er det litt mer hast med å få frokost ferdig og i magen før jeg springer ut døren og at jeg gjerne ofte glemmer lunsj før det er blitt middagstid og derfor ikke er så særlig sulten men kjenner på søtsuget om kveldene. Så frokostene er gjerne den samme en uke i strekk bare for å få i meg noe. Heldigvis så er middagene varierende og supergode, og når søtsuget melder som kvelden ser jeg mitt snitt til å virkelig spise skikkelig mat, da blir det nesten frokost/lunsj og kvelds i ett. Så så langt går det veldig bra for vår del, bortsett fra at vi selvsagt kjenner på fristelsene, når du vet at du faktisk ikke har lov så er det vanskelig å la være! I skrivende stund er jeg litt usikker på hvor langt vi er kommet ettersom at jeg ikke har kalenderen forran meg, men vi nærmer oss halvveis med stormskritt and still going strong! Eneste som er synd er at motivasjonen ikke er helt på topp nå som jeg er inne i en ny hverdag som biblioteksslave fra tidlig til sent så jeg får ikke tatt/lagt ut bilder til enhver tid på IG – noe som er en motivasjonsfaktor for min del. Jeg gleder meg veldig til challenge er over, selv om jeg merker at både kropp og sjel har godt av dette, samtidig som jeg sitter med en del like følelser som deg..»regler» for mat etter en challenge, en litt stiv holdning mot mat osv. Men jeg klapper meg selv på skulderen enn så lenge!

 3. Spennende lesestoff. Kunne du ha lagt ut en liste med forslag til frokost/lunsj/middag, du som har vært gjennom challengen to ganger? 🙂

  • Det ligger mange forslag på bloggen om du søker på paleo challenge. kort oppsummert kan jeg si at jeg spiste paleosmoothie hver dag til frokost, mye kokte egg, avokado, grønsaker, nøtter, frukt, bacon/kjøtt/kylling/fisk og middagsrester til lunsj. Middagen ble det grønnsaker + kjøtt/fugl/fisk, gjerne i kokosmelk eller med litt tomatpure, olivenolje eller kjøttkraft til. 🙂 Lykke til!

 4. Jeg startet min 2. paleo challenge i dag! Fint å lese om hvordan du har opplevd det. Forskjellen nå og forrige gang er at jeg skal blogge om denne challenge’n. Håper det kan bidra til at motivasjonen holder seg gjennom hele perioden. Forrige gang gikk lufta ut av meg etter 23 dager…
  (Ps: Sjekk gjerne ut bloggen min, http://www.rivjernet.com)
  Har fulgt bloggen din lenge, og synes den er veldig inspirerende:)

 5. 20449 903920Quite very best men and women messages are meant to charm allow honor toward groom and bride. Newbie speakers in front of excessive locations really should normally our own gold colored dominate in presenting and public speaking, which is to be private interests home. very best man speach 793040

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.