En ny vending

Hva er det perfekte kostholdet? Hvordan oppnå «perfekt helse»? Hvem sitter med fasiten?

Burde jeg vite? Jeg er snart ferdig utdannet ernæringsfysiolog, 3 år innenfor fagfeltet, men fortsatt like forvirret?

Neida, jeg kan jo så mye mer enn da jeg startet. Men denne eviglange diskusjonen om karbohydrater, fett, mengde og type vil nok ikke gi seg med det første. Og jeg er ikke sikker lenger. Er ikke sikker på om staten sine anbefalinger er det som er det beste for befolkningen. Jeg tror at kosthold må tilpasses hver enkelt, uansett. Ja, det er faktisk så avansert. Kroppen er avansert!

Første steg..

I dag har jeg og samboeren startet på «Veien mot perfekt helse», for å finne et kosthold som er optimalt for oss. Vi har startet med å kutte ned på karbohydratinntaket. Vi prøver å holde oss unna brød, korn og kornprodukter (og selvsagt alle de raske karbohydratene i saft, sjokolade osv). Det er som sagt bare en «test fase». Vi sier ikke at dette er svaret, det som funker for deg, eller det som funker for oss. Men vi prøver. og dette er første steg mot perfekt helse. Tror vi (eller mest meg, ja det er nok meg som sitter i førersetet i dette prosjektet).

Perfekt helse er kanskje feil ord å bruke, men jeg liker det, derfor kaller jeg det for nettopp perfekt helse. Kanskje optimal helse er bedre? Eller Best mulig helse? Jeg liker best perfekt helse, det klinger så fint i ørene..

Etter hvert kommer en ny side på bloggen. Den kommer til å ta for seg faglige artikler knyttet opp til dette «prosjektet». Min vei til perfekt helse. Kommer tilbake til mer informasjon om dette når alt er klart. (Trenger litt hjelp til det tekniske først!)

Oppdaterer senere om dagens måltider og måltidsrytme – med litt mindre karbohydrater!!

Ønsker deg en sunn mandag!!

109 tanker om “En ny vending

 1. Hmm, dette innlegget likte jeg dårlig. Har lest bloggen din med glede fordi du viser et sunt forhold til mat og trening. Men nå dette med karbokutt….. Hvordan tror du at kroppen reagerer på så hard trening som du driver med og ingen karbohydrater? Du kommer garantert til å merke vektnedgang. Kroppen trenger jo karbohydrater som drivstoff. Forskjellen er jo «raske» opg «trege» karbohydrater. Grovbrød, knekkebrød, fullkornspasta, fullkornsris og frukt er – i mine øyne – bare sunt og godt!

  • Hei. Det er ikke ment å kutte ut karbohydrater. Og heller ikke å stå bastant på det å ikke spise brød og korn. Jeg ønsker bare å finne ut hva som passer for meg og hvordan kroppen reagerer med et kutt i karbohydratinntaket. Kanskje varer det til i kveld, to dager, kanskje en uke, en måned eller livet ut – det vet jeg ikke før jeg kjenner effektene.. Jeg er ikke redd for karbohydrater, og dersom vekten min begynner å gå ned kommer jeg til å trappe opp igjen på karbohydratene – fordi jeg tenger ikke noe vektnedgang, snarere tvert imot! Håper du fortsetter å følge med 🙂

 2. Betyr det at du ikke skal spise verken knekkebrød, havregryn eller frukt? Forstår ikke helt hva du skal spise da. Håper du informerer oss mer detaljert.

 3. Eg har måtta kutta ned på brød og pasta ettersom magen min ikkje toler kveitemjøl lenger: Det trur eg berre har vore positivt for meg, har fått eit mykje betre liv etter dette. Trur ikkje kroppen har godt av for mykje stivelse, men litt karbohydrat må ein ha. Det finst jo både gode og dårlige karbs.

  Derimot er det alt for mange som har eit kosthold basert på alt for mykje karbohydrat, og det er ikkje bra. Alle karbohydratane/stivelsen ein får i seg kan skape betennelse i kroppen, og eg veit om fleire som er blitt friske frå revmatisme o.l. etter å ha starta lavkarbo kosthold. Har du forresten lest boka Frisk med lavkarbo? Der fann eg mykje interessant info, dagens tips frå meg! 😉

 4. Hei! Jeg la igjen en kommentar i går, men den kom vist aldri opp! Prøver på nytt! 😀

  Jeg har ingen tro på dette karbohysteriet! Karbohydrater har fått et ufortjent dårlig rykte. På 70-tallet gikk poteter og mors hjemmelagde grøvbrød ned på høykant! Og vi slet ikke med fedmeepedemien da. Selvfølgelig skal man holde seg unna de raske, men å nekte seg en hel næringsgruppe blir for meg helt feil. Livet handler om balanse!
  Selv så nyter jeg ovnsbakte poteter med kylling og grønt etter en langtur i skogen! Et velbalansert måltid spør du meg.

  ALLE jeg kjenner som er sunne/sporty/slanke spiser karbo, mens mange overvektige driver med lavkarbo.. Paradoksalt? hmm..
  Sjekk ut sunnjenteidrett.no for råd og gode oppskrifter på et balansert og ikke hysterisk kosthold. Mange gode tips! Bruker siden selv mye 🙂
  Vil også påpeke at proteinopptaket reduseres uten karbo. Og får du i deg nok kostfiber gjennom dette kostholdet?

  Man må selvfølgelig få spise det man vil, men personlig er jeg ingen fan. Tror dessuten du vil få en mye finere tur over fjellet når du skal gå birken til vinteren om du har fulle glykogenlagre! (I tillegg til en MYE bedre tid da seff!)

  Hehe dette ble langt ! Ha en superduper kveld!

  • Jeg forsøker ikke skape noe karbohysteri, og jeg skal slett ikke kutte ut karbohydrater. Men jeg ønsker å forsøke å kutte ned en periode – for å oppleve selv hvordan det fungerer på kroppen min, positivt eller negativt. Selv skal jeg ha ovnsbakte poteter, laks og grønnsaker til middag – ikke så langt i fra hva du «anbefaler». Jeg har ikke tenkt å fortsette med dette «prosjektet» dersom jeg føler det er uheldig for kroppen, eller får negative innvirkninger på trening og prestasjon: dette er jo noe jeg ønsker i høyeste grad og da skal kostholdet fremme dette – ikke hemme!
   Jeg mener at jeg som snart ferdig utdannet ernæringsfysiolog bør «teste ut» ting/ ulike kosthold for å selv kunne si at jeg har erfart dette. Jeg kan ikke bli(eller rettere sagt: ønsker ikke å bli) overvektig for å erfare «slitet» med vektnedgang og utfordringene rundt dette, heller ikke problematikken i motsatt retning ang. spiseforstyrrelser, derfor må jeg finne erfaringer på andre områder.
   Selv har jeg en bror som har STOR nytte nå av å legge om kostholdet sitt til å inneholde svært lite karbohydrater, sikkert der i fra jeg finner inspirasjonen til å gjøre dette. Jeg tror ikke jeg kommer til å finne samme nytten siden jeg ikke ønsker vektnedgang – men igjen: jeg ønsker erfaringer!

   Lange kommerntarer gir lange svar, hehe! Som sagt: Jeg ønsker ikke noe karbohydrathysteri – men erfaringer: Man kan ikke si at noe ikke funker før man har erfart det. Ønsker deg en sunn tirsdag 🙂

 5. hei! interessant innlegg, og liker at akkurat dette ble tatt opp da vi har snakket om dette før:) litt artig å se alle tilbakemeldinger og forskjellige meninger, osv.

  men ja, dette med karbohydrater er mye omtalt både positivt og negativt. og det er nok umulig at alle skal bli noenlunde enige her. men som du sier, man må erfare det selv på egen kropp for å kunne si noe om hvordan det funker. veldig bra at du prøver, og vil erfare det selv da for så å kunne ytre dine erfaringer videre. vil nok hjelpe mange, etterhvert som du skal jobbe med folk og helse/kosthold senere!

  som sagt er dette med karbohydrater mye omtalt, og bra er det. men hva som er bra og ikke er vanskelig å sette seg inn i, særlig hvis man ikke helt vet hvordan påvirkning alle slags karbohydrater har på kroppen generelt. men min mening er at et karbohydratrikt kosthold (i form av mye brød og korn) er ikke det beste for ola og kari nordmann. det er flere forskningsrapporter (kilder: british og american medicine journal) som indikerer at et kosthold med mye hvite karbohydrater (feks. brød, pasta, poteter, osv) er veldig ugunstig over lengre tid, og har stor sammenheng med kreftutvikling senere i livet. er ikke dermed sagt at den som spiser loff flere ganger i uka over flere år vil få kreft, men risikoen er større om man gjør det. avhenger selvfølgelig av hva annet man har i seg også!

  og etter jeg fikk diagnosen cøliaki, og også begynt å studere ernæringsfysiologi, er jeg blitt veldig bevisst med disse karbohydratene. trener også veldig mye, og er opptatt og nøye med kostholdet. jeg har funnet ut etter mye prøving at det funker best for meg med mye grønnsaker (da disse inneholder mye av de samme type karbohydratene som korn og brød) og en del frukt (inneholder mye fruktsukker men i passe mengde er dette mye bedre enn mye annet), og mindre korn og brødvarer. og bare for å få sagt dette med grovbrød, og halvgrovt, osv. i vg for ikke mange uker siden var det en artikkel om brød i norske dagligvarebutikker om nettopp hvor grove brødene vi kjøper egentlig er. var en interessant artikkel, som tok for seg bl.a dette med denne ¨grovhetssirkelen¨ som skal indikere hvor grovt et brød er. og det sto bl.a det i denne artikkelen at det er nesten umulig å vite hvor grovt et brød er ved å se på fargen (som de fleste faktisk gjør). altså jo mørkere brød jo grovere brød tenker folk ofte! kom til den oppdagelsen at dette ikke stemmer i det hele tatt, fordi de som lager brødene tilsetter farge slik at brødet skal se grovere ut! det var jo smart – ikke akkurat… mye slike ting kan forvirre folk, og veldig forståelig er det! men dette er jo ting som kanskje ikke alle vet, og blir det ikke da feil å si at brød og korn er noe av det sunneste vi kan spise? jeg mener dette er utrolig feil, og forstår ikke helt hvordan sånt kan være lov. vi blir jo lurt! og nettopp derfor mener jeg at norske anbefalinger for inntak av karbohydrater, proteiner og fett ikke lenger holder mål. det er som du også sier, man er bare nødt til å finne ut hva som funker for seg selv! og hver enkelt er nødt til å finne ut hva som funker for seg, og ikke følge alle de generelle anbefalingene. da disse er noe som tydeligvis ikke trenger å stemme!

  ville til slutt bare kommentere siste innlegg om mors kjøttkaker og grovbrød som gikk ned på høykant på 70-tallet: samfunnet vi lever i idag i forhold til på 70-tallet er to helt forskjellige verdener spør du meg. både med tanke på kosthold, trening, arbeid, skole, osv. ALT! og selvfølgelig er dette med fedmeepidemien noe som har kommet innover oss særlig de ti siste årene. men det tar tid for en fedmeepidemi å komme til overflaten slik den har gjort i dag. altså det jeg mener er at de tidligere generasjoner har spist en del dårlig mat, og lagt til seg mye dårlige vaner og tradisjoner, som igjen er blitt overført ned gjennom generasjonene, og endt med folkesykdommer som diabetesm fedme, høyt blodtrykk, fare for ditt og datt, som har rammet den ene og andre, og utviklet seg nokså radikalt de siste ti-tjue årene. og er det ikke på tide å bli litt mer kritisk til maten i butikken og heller finne ut hva som funker best for hver enkelt? for 40 000 år siden var alle menneskene/ neandertalere og hva de ikke var, sankere og jegere. jaktet på dyr, spiste kjøtt, fisk, nøtter, frukt, grønnsaker. det vi i dag kaller urkost. mange i dag har også blitt friske fra bl.a begynnende diabetes, dype depresjoner, adhd, andre autistiske syndromer/ diagnoser, ++ ved å gå til et slikt urkosthold. da er det jo ganske bevist at dette fungerer, ikke bare for en enkelt, men kanskje også for flere! verd å prøve?! i tillegg var disse i mye mer aktivitet enn det vi er i dag, men genene har ikke forandret seg mer enn ca 0,02% på alle disse årene. det vil altså si at vi er fortsatt i dag genetisk anlagt til å spise urkost, og ikke alt det som ble innført i kostholdet etter at man begynte å dyrke korn (som hvetemel, byggmel, spelt, rug, osv).

  altså har det kostholdet som kom med korndyrkingen skapt en god del livsstilsykdommer og andre plager for oss i dag, noe det er på tide å gjøre noe med. derfor mener jeg det er bra du gjør et lite eksperiment med disse karbohydratene, for å finne ut hva som passer deg! og vil bare si det er bra du ikke kutter de ut, men kutter ned! kroppen trenger uansett karbohydrater så lenge man trener og er aktiv!:) flott innlegg! mitt ble litt vel langt ser jeg nå men… gleder meg til høre hvordan det utvikler seg! lykke til:)

 6. Tilbaketråkk: Oppsummering | Blisunn

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.