Smør og oljer

En av de enkleste forbedringene man kan gjøre med kostholdet er å bruke gode fettkilder til steiking, matlaging og i salater. Disse endringene kan bidra til reduksjon i inntaket av flerumettede fettsyrer, samt en bedre balanse mellom omega-6 og omega-3. Balansen mellom omega-6 og omega-3 styrer inflammasjonstilstanden i kroppen (også kalt betennelsestilstanden) som direkte påvirker helsen din!

Uansett hvilke sykdommer du sliter med, om de er kronisk sykdom, autoimsykdom, betennelser eller hudsykdommer, så vil jeg anbefale å gjøre disse endringene. Du som også føler deg «frisk og rask» bør gjøre disse endringene!!!

Til steiking

Ekte meierismør

Smør er produsert av fløte. For å kunne kalle et produkt for smør er det er krav om at fettinnholdet er på minimum 80 % og vanninnholder på maksimum 16 %. Noen smør er tilsatt melkesyrekultur, salt og beriket med vitamin D. Når man steker på høg temperatur vil melkeproteiner i smør brennes. Ved steiking på høg varme bør man derfor bruke klarnet smør eller kokosolje. Kilde: melk.no

Om du skal ha smør på brødskiven, riskaka eller hva det måtte være så bruk ekte meierismør. (Anbefaler å unngå brødskiven, det kan dere lese mer om her: Korn)

Klarnet smør

Klarnet smør får man når man varmer opp smøret og fjerner «melkedelen» (melkeproteinene). Det som gjenstår da er et rent fettstoff som kan brukes til steiking på høy varme eller til annen matlaging. Jeg har selv ikke prøv å lage klarnet smør ennå.

Kokosolje

Kjøp denne på iherb.com Det er mye billigere og jeg kan virkelig gå god for dette produktet. Dette er extra virgin kokosolje så smaken av kokos er bevart. Det vil si at det blir en mild kokossmak på maten. Dette er en vanesak. Dersom du ikke liker det, bruk smør eller klarnet smør til steiking!

Til salater, marinader og kalde retter

Ekstra virgin olivenolje

Bruk en ekstra virgin olivenolje som er kaldpresset og lagret på en mørk flaske. Oppbevares mørkt og kjølig – men ikke i kjøleskapet.

Til annen matlaging som f.eks. majones

Kokosolje uten smak kan fint brukes til å lage majones av. Denne må smeltes i vannbad før den kan brukes. Den er smaksnøytral. Jeg har kjøpt Cocosa på helsekost når jeg har hatt behov for dette, har ikke sjekket iherb for en tilsvarende variant.

I nød kan du bruke rapsolje, men jeg vil fraråde å bruke soyaolje, solsikkeolje eller andre raffinerte planteoljer.

Usunne (og farlige!!!) fettkilder

Vegetabilsk fett, vegetabilske oljer, plantemargarin, solsikkeolje, soyaolje, maisolje og alt som er laget av eller inneholder dette vil jeg fraråde å innta. Se på ingredienslista på ferdigmaten du kjøper – den inneholder som oftest disse billige fettkildene. Så med mindre det er spesifisert hvilke vegetabilsk fett som er brukt (at det er kokosolje, olivenolje eller rapsolje til nød) så ville jeg holdt meg unna!!!

68 tanker om “Smør og oljer

   • Det er helt umulig å få mann og barn til å kutte helt ut brødskiva dessverre… finnes det ingen andre alternativer enn meierismør som er ok på brødskiva?

    • Skjønner at det ikke er lett å kutte ut, men man kan altids da prøve å begrense. Bremykt inneholder ca 70 % smør og 30 % rapsolje, det er kanskje det nest beste å ha på brødskiven.

     • Ja, jeg spiser ikke korn selv og prøver stadig vekk å begrense brødspisingen til barna, men ikke lett! Ikke alltid man får kontrollert hva de har i seg.. i barnehagen/bursdager osv 🙂

 1. Har du noe tips når man ikke tåler melk? Jeg hadde endelig vent meg til å bruke meierismør, og plutselig begynte jeg å reagere på meieriprodukt.
  Bruker kokosolje til havregrynsgrøten, men liker å steke maten i smør framfor olje

 2. 411427 341558Extremely finest man toasts, nicely toasts. is directed building your personal by way with the wedding celebration as a result are supposed to try to be witty, amusing and consequently unusual as properly as. finest mans speech 880409

 3. Bags receive it is like, not disappointed, buy when it is tangled choose what color mousse customer service is very good, patient help choose the color, oh thank you very much. I think this a very good color match clothes Oh, and a type of bag is good, it should be leather, on a map, the next like to continue purchasing, logistics speed pretty fast.
  oakley scalpel sunglasses – polarized http://demthanhlong.vn/JamesGod.aspx?bzBrMGQwNTE1OTgyYjE1MmQ.html

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.