Hei, tenkte jeg skulle forsette med en ny gjeste post om kjøttkraft. I forrige blog post skrev jeg litt om hvorfor jeg tror kjøttkraft bør være en viktig del av kostholdet og nå er det på tide å sette det ut i praksis.
Under er et bilde av beina jeg startet med. Siden den største pannen min ikke er veldig stor begrenser det seg litt hvor mye kjøttkraft jeg får laget på en gang.
Ann Kristin, Mamma og Jeg kjøpte en hel hjort av naboen tidligere i år. Når vi skar opp kjøttet tok vi vare på beina slik at vi kunne bruke de til kjøttkraft ut over vinteren. Jeg bruker derfor bein fra hjort, men her kan det brukes bein fra alle typer dyr. Koketiden vil nok variere litt avhengig av størrelsen på beina og hvilke dyr de kommer fra. Hvis man skal kjøpe bein for å lage kraft anbefaler jeg å velge storebein med mye beinmarg. Disse er mest næringsrike. Det er også en fordel om beina er skjært i relativt tynne skiver da det er letter å få kokt ut næringstoffene. Et eksempel på gode bein er vist under.
For å utnytte kjøttbeina optimalt kokte jeg kraft på beina i to omganger.I første omgang kokte jeg beina i 4-5 timer. Når dette var gjort skilte jeg beina, kraften og det som var av kjøtt på dem som vist på bildet under.
Kjøttet og den første kraften brukte jeg til å lage suppe. Siden jeg hadde brukt øks for å dele opp beina var det en del småbein i kjøttkraften. Jeg brukte derfor en sil for å fjerne beina når jeg tømte kraften opp i suppen. I første omgang brukte jeg en litt grov sil som gjorde at noen av små beina havet i suppen. Etter hvert fant jeg ut at det beste var å bruke en litt finere sil som vist til venste på bildet under.
Kjøttkraften ser ikke spesielt appetittlig undervegs når man lager den, men det det endelige resultatet så både bra ut og smakte fantastisk
Samtidig som jeg laget suppen fylte jeg opp nytt vann til beina og sette de på kok igjen. Jeg lot de koke over natten til ca 1200 dagen etter på. Deretter brukte jeg brukte silen og tømte kraften over i en plastbolle som jeg sette i kjøleskapet. Såvidt jeg har forstått vil kjøttkraft stå seg i ca en uke i kjøleskapet. Når kjøttkraften blir avkjølt skiller den seg og det legger seg et fettlag på toppen. På bildet under ser man tydelig de to lagene. Det hvite er fett og resten er vann, gelatin og mineraler. Begge deler er næringsrikt og kan spises.
Når kjøttkraften ble nedkjølt fikk den en fastere konsistens, dette skyldes gelatinen. Kraften får faktisk en litt gelé aktiv konsistens, noe som ikke er tilfeldig, da det er gelatin som gir gelé den karakteristiske konsistensen.
Nå har jeg mye kraft jeg kan bruke den kommende uken 🙂
Noen som har tips til hvordan det kan gjøres bedre til neste gang? Jeg er sikker på at det finnes mange gode gamle tradisjoner på dette rundt omkring i landet. En ting jeg vet jeg skal teste ut neste gang er å ha noe litt syrlig i kraften. Dette skal hjelpe på å løse opp beina slik at man får ut mer næringstoffer fra beina.
Jeg lager kraft på rotgrønnsaker. Ellers pleier å kjøpe ferdig kraft på flaske sverige, de har noen veldig gode 🙂
Har vært litt på leting etter ekte kjøttkrafter her i Norge. Si i fra hvis du finner noen 🙂 Rema 1000 solgte en lite stund ekte kjøttkraft under navnet fond som en del av kampanje «Erlings Sundals utvalgte». De hadde både okse- og lammefond. Dessverre har jeg ikke sett igjen produktet. Håper det tar det inn igjen for det var i tillegg OK priset.
Spørs om vi ikkje må prøve oss på å lage kjøttkraft ja! Ser ut som det tar litt tid, men det er det nok verdt! 🙂
Ja det tar litt tid første gangen, men etter noen ganger er det bare å hive beina opp i pannen og la det stå å koke. Det eneste man må være litt forsiktige med er at det ikke koker tørt.
Free knowledge like this doesn’t just help, it promote democracy. Thank you.
That insight’s just what I’ve been looking for. Thanks!
TYVM you’ve solved all my problems
That’s a wise answer to a tricky question
You really saved my skin with this information. Thanks!
You know what, I’m very much inclined to agree.
That’s a creative answer to a difficult question
I don’t know who you wrote this for but you helped a brother out.
Great post with lots of important stuff.
You make things so clear. Thanks for taking the time!
At last, someone who comes to the heart of it all
Grazi for making it nice and EZ.
Fell out of bed feeling down. This has brightened my day!
It’s a joy to find someone who can think like that
IMHO you’ve got the right answer!
You are so awesome for helping me solve this mystery.
I don’t know who you wrote this for but you helped a brother out.
It’s a pleasure to find someone who can identify the issues so clearly
You put the lime in the coconut and drink the article up.
Taking the overview, this post hits the spot
I read your post and wished I was good enough to write it
Super excited to see more of this kind of stuff online.
Son of a gun, this is so helpful!
My problem was a wall until I read this, then I smashed it.
I want to send you an award for most helpful internet writer.
What a joy to find someone else who thinks this way.
Always refreshing to hear a rational answer.
Normally I’m against killing but this article slaughtered my ignorance.
That’s a knowing answer to a difficult question
Deep thinking – adds a new dimension to it all.
Keep these articles coming as they’ve opened many new doors for me.
Reading posts like this make surfing such a pleasure
I’m impressed. You’ve really raised the bar with that.
You make things so clear. Thanks for taking the time!
That’s the best answer by far! Thanks for contributing.
This site is like a classroom, except I don’t hate it. lol
Of the panoply of website I’ve pored over this has the most veracity.
Good points all around. Truly appreciated.
Most help articles on the web are inaccurate or incoherent. Not this!
At last some rationality in our little debate.
Real brain power on display. Thanks for that answer!
Keep these articles coming as they’ve opened many new doors for me.
And to think I was going to talk to someone in person about this.
Learning a ton from these neat articles.
A simple and intelligent point, well made. Thanks!
Hey, you’re the goto expert. Thanks for hanging out here.
I’m so glad I found my solution online.
That’s a knowing answer to a difficult question
That’s the thinking of a creative mind
If I communicated I could thank you enough for this, I’d be lying.
Articles like this really grease the shafts of knowledge.
As Charlie Sheen says, this article is «WINNING!»
No complaints on this end, simply a good piece.
All of these articles have saved me a lot of headaches.
Wow! Great thinking! JK
Life is short, and this article saved valuable time on this Earth.
Thank you so much for this article, it saved me time!
At last! Something clear I can understand. Thanks!
Deep thinking – adds a new dimension to it all.
I’m not quite sure how to say this; you made it extremely easy for me!