Matglede

Mat er mer enn bare næring, sunnhet og karbohydrater. Mat er smak, konsistens, sosialt samvær, fellesskap, kultur og tradisjoner. Mat for meg handler i stor grad om glede. Ekte matglede. 

Jeg gleder meg til å stå opp om morgonen og spise frokost. Svært ofte en smoothie som holder meg mett i ca 5 timer. En frisk kremete smoothie som gir meg energi, næring og ekte matglede. Når disse timene er gått og kroppen har behov for påfyll – åpner jeg gledelig matpakken min. Sånn fortsetter dagen og ukene. Jeg gleder meg til hvert måltid, jeg gleder meg over energien jeg får i fra maten, de jeg deler måltidet sammen med og smaksopplevelsene.

Mat er for meg noe positivt. Og jeg blir oppriktig lei meg når jeg hører folk som har problemer med å få i seg mat, når de begrenser matinntaket på grunn av dårlig samvittighet. Dårlig samvittighet på grunn av kalorier, kilo på kroppen, speilbilde og selvinnsikt. Selv om magen skriker etter mat, slutter de å spise. Jeg prøver til enhver tid til å oppfordre til å lytte til kroppen når den er sulten, og ta seg tid til å lytte til metthetsfølelsen. For når kroppen er frisk og får riktig mat, har den fantastiske egenskaper som sier i fra om nettopp dette.

Det er selvsagt lov å bli litt «matlei» innimellom, ikke finne inspirasjon en uke eller å ikke like noen smaker og matvarer. Men vedvarer dette over tid vil det gå ut over matgleden og ditt forhold til mat og måltider – det kan føre til en svekket helse og usunne holdninger.

Jeg vil gå så langt som å si at uten matglede er du ikke sunn. Et anstrengt forhold til mat, telling av kalorier og fokus på slanking og dietter dreper matgleden. Matglede er viktig for hvert enkelt måltid, i ditt totalkosthold og i et godt liv.  

49 tanker om “Matglede

  1. Jeg oppdaget den akkurat da det begynte å bli stilt her inne, så syns det er veldig kjekt at du er i gang med blogging igjen. Du er en inspirerende dame 🙂

  2. Så glad for at du har begynt så smått å blogge igjen! Du var den første bloggen jeg kom over da jeg la om til Paleo! 30 days challenge’n din var veldig inspirerende:-)
    Over til innlegget; jeg er helt enig i hva du skriver om forhold til mat. Uten matglede er man ikke sunn. Jeg sliter med et naturlig forhold til mat, men omvendt av hva du beskriver. Jeg spiser for mye, og driver med tvangsspising. Det er helt ekstremt, og jeg går konstant rund å tenker på mat. Jobber med saken da, og har bestemt meg for å få slutt på dette. Vil veldig gjerne ha et sunt forhold til mat!

  3. Herlig å lese de tre siste blogginleggene dine. 🙂 Lenge siden jeg har vært innom å sjekka nå. Du motiverer meg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.