Artikkel nummer 3 for birkebeinermagasinet er på trykk og jeg sitter med bladet i hånden nå. Veldig gøy å se sine egne tekster og bilder på trykk, og godt å få gode tilbakemeldinger etter å ha jobbet mye med noe. Denne gangen handler det om Balanserte måltider. Jeg har skrevet litt om dette før her på bloggen, men her kommer artikkelen i sin helhet.
(Moro å delta på tidenes beste birkebeinerrenn!!! Min opplevelse av rennet.)
Balanserte måltider
Et variert kosthold er den viktigste nøkkelen til god helse og sunn livsstil. For å dekke kroppens behov for næringsstoffer er det viktig med balanserte måltider. Et balansert måltid består av karbohydrat, proteiner og fett. Hvor mye av hvert næringsstoff et måltid bør inneholde vil variere fra person til person, hvor aktivitetsnivå, kroppssammensetning og eventuelle sykdommer er avgjørende faktorer.
Stabilt blodsukker
En av de viktigste grunnene til å balansere måltidene er for å unngå et svingende blodsukker. Et svingende blodsukker vil påvirke humør, konsentrasjon, søtsug, vekt og kroppssammensetning negativt. Karbohydrater er det næringsstoffet som påvirker blodsukkeret mest, mens proteiner og fett påvirker blodsukkeret i liten grad. Faktisk kan proteiner og fett senke blodsukkerstigningen. Dette kommer av at de senker tømmingen av magesekken og dermed utsetter fordøyingen. Det er viktig å velge de langsomme karbohydratene, som gir en langsommere blodsukkerstigning og bedre metthetsfølelse. Grønnsaker og frukt er den beste karbohydratkilden, siden de også tilfører kroppen svært mange vitaminer, mineraler og antioksidanter.
Se blodsukkertesten (under) for mer innblikk i hvordan måltidets sammensetning påvirker blodsukkeret.
Dekke kroppens behov
Næringsstoffer er nødvendig for vekst, utvikling og opprettholdelse av kroppens normale funksjoner. Vi skiller mellom makro- og mikronæringsstoffer etter hvor mye av hvert stoff kroppen trenger tilførsel av.
Makronæringsstoffene Karbohydrat, Protein og Fett tilfører kroppen energi – og vi trenger derfor forholdsvis mye av disse. Karbohydrat er den lettest tilgjengelige energikilden i kroppen. Når vi spiser karbohydrater brukes de direkte til energi eller lagres som glykogen i muskler og lever. Dersom glykogenlagrene er fulle, omdannes og lagres de resterende karbohydratene som fett. For idrettsutøvere er fulle glykogenlagre spesielt viktig for å opprettholde intensitet og prestasjon under aktivitet. Proteiner er kroppens byggestein. Proteiner er nødvendig både under vekst og til vedlikehold av kroppens celler. Protein bidrar også med energi, men i langt mindre grad enn karbohydrat og fett. Fett er det mest energigivende næringsstoffet. Fett er også viktig som isolasjon og beskyttelse for de indre organene våre, transport av de fettløselige vitaminene og tilførsel av essensielle fettsyrer. At noe er essensielt betyr at det må tilføres via kosten, fordi kroppen ikke kan danne det selv.
Vi har mange mikronæringsstoffer. Vi deler de inn i vitaminer, mineraler og sporstoffer. Disse bidrar ikke med energi og trengs i mindre mengder. Mikronæringsstoffene deltar i blant annet signaloverføring, muskelsammentrekning, energidanning og som antioksidant. Selv om disse stoffene trengs i små mengder, er de helt nødvendige for opprettholdelse av kroppens normale funksjoner.
Mange utvikler problemer med kornprodukter. Dette skyldes ofte problemer med et protein kalt gluten. En sykdom knyttet til dette er cøliaki (glutenintoleranse). Cøliaki kan diagnostiseres hos legen, men langt flere enn de som får diagnosen vil oppleve problemer med magen ved korninntak. Den eneste løsningen på problemet er å utelukke kornprodukter fra kosten. Siden korn er en av de største kildene til karbohydrater, vil mange tro at det er karbohydratene man prøver å unngå. Karbohydratinntaket kan holdes på et optimalt nivå ved å nytte seg av andre og bedre karbohydratkilder som blant annet grønnsaker og frukt. Det er altså ikke makronæringsstoffene man nødvendigvis bør redusere/ utelukke.
Variasjon og matglede
Mat dreier seg om mer en bare blodsukker, muskler og helse. Smak, konsistens og farger er viktig for å skape matglede. Fett fungerer som en ”bærer” for smak- og aromastoffer, og er med på å gi maten en god konsistens. Proteiner betegnes som det næringsstoffet som gir best metthetsfølelse, mens karbohydrater bidrar med mye farge og smak. For et måltid med god metthet, mye smak og riktig energi bør alle de tre makronæringsstoffene være representert. Dette vil også gi deg bedre forutsetninger for å opprettholde en sunn livsstil gjennom hele livet.
Blodsukkertest
Metode
Alle frokostene inneholder like mye energi (504 kcal +/- 3 kcal), men med ulik fordeling mellom næringsstoffene. Testen ble utført på undertegnede og forholdene rundt testingen var mest mulig lik: Stillesittende arbeid under testens tidsperiode, kun inntak av vann. Blodsukker ble målt 30 min før frokost (fastende), deretter 30, 60, 90 og 120 min etter inntatt frokost. Blodsukkermålingene ble utført ved hjelp av ACCU-CHEK blodsukkerapparat.
Frokoster
Smoothie
Ingredienser: 60 g. Frosne blåbær, 50 g. Banan, 40 g. Avokado, 30 g. Hasselnøtter, 3 store ss. Skyr naturell, 1 Egg, 0,5 dl Lett melk.
Egg og skinke
Ingredienser: Eggerøre av 2 egg, 2 ss kremfløte, 1 ss. purre, salt og pepper. 100 g. Stekt skinke, 2 ss. maiskorn, Cherrytomater, 1,g ss. Rømme, Salatblader.
Havregrøt:
Ingredienser: 85 g. Havregryn (lettkokte), 4 dl. Lett melk, 4 Suketter, Kanel.
Brødskiver og juice
Ingredienser: 3 skiver (86 g) Skibrød, 6 g. Meierismør, 36 g Hvitost, 20 g. Fløtemysost, 1 dl Appelsinjuice.
Honni-korn
Ingredienser: 7 dl. Honni-korn, 3,5 dl Lett melk.
Næringsinnhold i de ulikefrokostene:
Resultater
Merk: Blodsukkerstigninger er individuelt, det betyr at de blodsukkerstigningene som er gjort på undertegnede ikke nødvendigvis vil være identiske med hvordan andre reagerer på de aktuelle måltidene. Man kan altså ha forskjellig toleranse for karbohydrater, som fører til ulik blodsukkerstigning. Det er uansett en god pekepinn for hvordan ulik måltidssammensetning påvirker blodsukkeret vårt i ulik grad.
Les mer:
Jeg spiser havregryn med litt diverse i, kanskje en bra ting for meg hadde vært å gå over til smootie 😀 Jeg liker best å spise kalorier, men alikevel blir jeg så fort sulten og småuggen form lenge før lunsj, så spiser igjen rimelig kjapt.
Det å «drikke» et måltid kan nok være litt uvandt for mange. Denne smoothien er ganske tykk i konsistensen, så for meg er dette helt ypperlig på morningen når matlysten ikke alltid er på topp. Jeg har også laget en bringebærsmoothie, som er en ypperlig start på dagen.
Ineteressant! 🙂 Nå følger jeg periodisk faste men alikevell..
Jeg har blitt så inspirert av kostholdet du følger at jeg har lyst til å prøve meg på det samme. Problemet er vel at du minimerer inntaket av frukt om jeg har forstått det riktig, og jeg er altfor glad i frukten min til å gi slipp på det! Har kommet over en side som heter http://www.naeringsvett.no , er det noe av dette du følger? eller har du noen andre sider? 🙂
Kan godt hende du har nevnt noe om dette før, sorry hvis jeg ikke har sjekket ordentlig nok etter før jeg maser ;p
Har ikke sett denne siden før, og finner ikke helt ut av hva kosthold de anbefaler heller, så jeg kan ikke sammenligne meg med de. Jeg har skrevet om kostholdet mitt her, og også litt her. Jeg spiser frukt, ca 2 pr. dag, så jeg vil ikke si at jeg minimerer inntaket av frukt. Dette er faktisk i tråd med hva Helsemyndighetene anbefaler også. Dersom du ser under «resurser» øverst på siden, finner du mange nyttige linker. Spesielt de engelske bloggene finner jeg mye informasjon på. De andre gir meg mye inspirasjon. Jeg vil anbefale deg de engelske bøkene også – de er litt tunge å lese i starten, men det er en vanesak – akkurat som med denne brødskiven, hehe 🙂
It’s a pleasure to find such rationality in an answer. Welcome to the debate.
That’s a sensible answer to a challenging question
Help, I’ve been informed and I can’t become ignorant.
A wonderful job. Super helpful information.
When you think about it, that’s got to be the right answer.
I’ve been looking for a post like this for an age
That addresses several of my concerns actually.
Your post captures the issue perfectly!
Super informative writing; keep it up.
It’s imperative that more people make this exact point.
Slam dunkin like Shaquille O’Neal, if he wrote informative articles.
With the bases loaded you struck us out with that answer!
You write so honestly about this. Thanks for sharing!
Four score and seven minutes ago, I read a sweet article. Lol thanks
Superb information here, ol’e chap; keep burning the midnight oil.
I was really confused, and this answered all my questions.
You put the lime in the coconut and drink the article up.
You have the monopoly on useful information-aren’t monopolies illegal? 😉
That’s the thinking of a creative mind
If I communicated I could thank you enough for this, I’d be lying.
You really found a way to make this whole process easier.
Yeah, that’s the ticket, sir or ma’am
I’m not worthy to be in the same forum. ROTFL
Yours is a clever way of thinking about it.
That’s a genuinely impressive answer.
This posting knocked my socks off
All things considered, this is a first class post
We need more insights like this in this thread.
Time to face the music armed with this great information.
Awesome you should think of something like that
Your cranium must be protecting some very valuable brains.
You know what, I’m very much inclined to agree.
If time is money you’ve made me a wealthier woman.
This website makes things hella easy.
Great article but it didn’t have everything-I didn’t find the kitchen sink!
That’s a quick-witted answer to a difficult question
That’s going to make things a lot easier from here on out.
You’ve got to be kidding me-it’s so transparently clear now!
You really found a way to make this whole process easier.
There is a critical shortage of informative articles like this.
If time is money you’ve made me a wealthier woman.
At last! Someone with real expertise gives us the answer. Thanks!
Posts like this make the internet such a treasure trove
Very valid, pithy, succinct, and on point. WD.
HHIS I should have thought of that!
Flott artikkel! Jeg er imponert over deg, jeg! Du, vet du når det-du-vet kommer der du vet? Ha en nydelig søndag!
Takk for det Cecilie 🙂 Hehe, nei jeg vet ikke når det kommer, venter litt i spenning selv.. Ha en nydelig søndag du også 🙂
Dette var spennende lesning, kjempebra! Synes det er så spennende hvordan ulike matvarer og næringssammensetning gir utspill i kroppen selv. Flink du er Ann Kristin:-)
Hvordan måler du metthet? Går du etter egen metthetsfølelse?
Mettheten er min egen «metthetsfølelse» ja. Jeg kjente etter hvor lang tid det tok før jeg følte meg sulten igjen rett og slett.
Well put, sir, well put. I’ll certainly make note of that.
What a great resource this text is.
You write so honestly about this. Thanks for sharing!
I have been so bewildered in the past but now it all makes sense!
At last, someone comes up with the «right» answer!
This makes everything so completely painless.
Action requires knowledge, and now I can act!
So excited I found this article as it made things much quicker!
Essays like this are so important to broadening people’s horizons.
Last one to utilize this is a rotten egg!
BION I’m impressed! Cool post!
I really needed to find this info, thank God!
That’s a smart answer to a tricky question
Smack-dab what I was looking for-ty!
These topics are so confusing but this helped me get the job done.
Big help, big help. And superlative news of course.
Pleasing to find someone who can think like that
Calling all cars, calling all cars, we’re ready to make a deal.
Good job making it appear easy.
Ya learn something new everyday. It’s true I guess!
Boy that really helps me the heck out.
You have the monopoly on useful information-aren’t monopolies illegal? 😉
I like to party, not look articles up online. You made it happen.
That’s an apt answer to an interesting question
If only there were more clever people like you!
That insight’s just what I’ve been looking for. Thanks!
Clear, informative, simple. Could I send you some e-hugs?
Your answer shows real intelligence.
It’s great to find an expert who can explain things so well
Great article but it didn’t have everything-I didn’t find the kitchen sink!
So much info in so few words. Tolstoy could learn a lot.
This post has helped me think things through
No more s***. All posts of this quality from now on
I will be putting this dazzling insight to good use in no time.
Thanks for sharing. Your post is a useful contribution.
An intelligent point of view, well expressed! Thanks!
What a joy to find such clear thinking. Thanks for posting!
I was drawn by the honesty of what you write
Your answer lifts the intelligence of the debate.
That’s the best answer of all time! JMHO
Keep on writing and chugging away!
I literally jumped out of my chair and danced after reading this!
Ya learn something new everyday. It’s true I guess!
Perfect shot! Thanks for your post!
This is way better than a brick & mortar establishment.
Sharp thinking! Thanks for the answer.
Why does this have to be the ONLY reliable source? Oh well, gj!
Tilbaketråkk: Bli sunn året 2011 | Blisunn