Jeg valgte i november å kutte drastisk ned på sukker inntaket. Ikke det at det var så skyhøyt fra før av, men jeg følte for å starte letingen etter et optimalt kosthold for meg. En av tingene som skulle bort var lørdagsgodt fra butikken. Og nå 4 måneder etter er det ingenting ved disse godterihyllene som frister. Dersom jeg en sjelden gang smaker, blir det med en smak og en god bekreftelse på at jeg absolutt ikke har behov for den sjokoladeplata. Nå sverger jeg til min egen hjemmelaget sjokolade. Ingrediensene kjøper jeg på helsekost, fra iHerb og gojiking. Det har tatt tid å finne ut av hvordan sjokoladen blir best, og hva som passer for meg og min smak – men nå blir det aldri feil!! Jeg E L S K E R sjokolade, bare den har riktig innhold.
Verdt å merke seg at det kan ta litt tid å venne seg til denne mørke, intense og nydelige sjokoladesmaken dersom du er "født og oppvokst" med melkesjokoladen som er proppfull av sukker og andre tilsetningsstioffer.
INGREDIENSER TIL SUNN HJEMMELAGET SJOKOLADE
Bildene er tatt fra iHerb eller produktets hjemmeside. De fleste er linket. Dersom du ikke har handlet på iHerb.com før anbefaler jeg deg å lese dette innlegget først, da kan du også spare noen kroner.
KAKAOFETT (cocoa butter)
Denne er kjøpt på iHerb til 110 kr for 454 g.
Kakaofett er fettet som er utvunnet fra kakaobønnene. Alle sjokoladene jeg lager inneholder kakaofett. Det lukter nydelig og er også brukt i mange hudpleieprodukter. Kakaofett gjør sjokoladen fast/hard. Jeg bruker ca. 40 – 60 g. kakaofett i en porsjon sjokolade – så en pakke varer lenge.
Fettsyresammensetning: 61 % mettet fett, 36 % enumettet fett, 3 % flerumettet fett.
KOKOSOLJE (coconut oil)
Venstre:Cocosa uten smak. Høyre:Cocosa med mild kokossmak. Jeg bruker begge, men favoritten er nok den uten smak. Jeg kjøper disse på helsekost.
Kokosolje utvinnes fra fruktkjøttet i kokosnøtten. Kokosolje gjør sjokoladen mykere – og den kan ikke ligge for lenge i romtemperatur eller i fingrene dersom den inneholder (mye) kokosolje. Jeg har prøvd både den med mild kokossmak og den uten, sistnevnte er min favoritt.
Fettsyresammensetning: 92 % mettet fett, 6 % enumettet fett og 2 % felrumettet fett.
KAKAO PULVER (cocoa powder)
FraVenstre: Creative Nature Peruvian Cacao powder, kjøpt i helsekost butikken. Koster ca 140 kr. for 200 g. Navitas Naturals, Cacao Powder, kjøpt på iHerb for ca. 80 kr for 454 g. Disse kakaopulverene er rå og ubehandlet – det gjelder ikke Freia orginalkakao.
Kakao pulver er det som blir igjen når fettet er presset ut av kakaobønnene. Massen males til fint pulver. Rå, ubehandlet kakao (ikke varmet over 42ºC) er ekstremt rik på sunne næringsstoffer. Det inneholder blant annet jern, kalsium, krom, magnesium, B- vitaminer, C- vitamin, E- vitamin og 20 – 30 ganger mer antioksidanter enn blåbær! jeg bruker alltid rått kakaopulver til sjokoladen min.
Næringsinnhold pr. 100 g: 428 kcal, 64 g. Karbohydrater, 9 g. proteiner, 25 g. kostfiber.
VANILJE PULVER
Jeg bruker Vaniljepulver fra gojiking: 60 g for 75 kr. Man kan også bestille Vaniljepulver fra SanaBona (dette har jeg ikke testet ut): 57 g. for 149 kr.
Ekte rått vaniljepulver er tørkede og kvernet vaniljestenger. Ingen kjemikalier eller tilsetninger. Vaniljepulver smaker veldig godt i sjokolade og annen bakst, og en pakke på 60 g. varer lenge. Jeg bruker ca. 1 ts i en porsjon sjokolade.
YACON SIRUP/ PULVER
Yacon er en potetlignende rotgrønnsak. Yacon inneholder svært mye frukto-oligo-sakkarider (FOS), et sukker som ikke kan fordøyes. Det vil si at kroppen ikke tar opp sukkeret og det påvirker derfor blodsukkeret i mindre grad. Det hevdes at yacon har positiv effekt på fordøyelsen og bakteriefloraen i tarmen. Etter utallige søk finner jeg ikke noe "fasit svar" på hvilke andre sukkerarter som finnes i yacon. (ønsker mer informasjon – dersom noen kan hjelpe!!) Yacon inneholder mye kalium og antioksidanter. Yacon gir en frisk smak av karamell og eple. litt spesiell kombinasjon – men den er veldig god! Gir også litt sødme til sjokoladen.
Næringsinnhold pr. 100 g (yaconsirup): 314 kcal, 80 g. Karbohydrater. (kilde: Supermat av Trine Berg og Sara Chacko)
CAROB PULVER
Jeg har kjøpt mitt carobpulver på gojiking (rått carobpulver). Bildet er fra iHerb (ikke rått)
Carobpulver er laget av fruktbelgene fra Johannesbrødtreet. Det smaker litt søt kakao, og kan brukes i sjokoladen for å gjøre den litt mildere og mer "barnevennlig". Inneholder 90 g. karbohydrater, av dette er ca. 40 g. fiber og 50 g. sukkerarter (finner ikke informasjon om hvile typer sukkerarter – skrik ut om du vet noe!!). Carob er svært tik på kalsium, kalium og riboflavin (B2)
Næringsinnhold pr 100 g: 336 kcal, 78 g. Karbohydrat, 6 g. protein. (Kilde: link)
SØTNING
Det finnes mange forskjellige alternativer til søtning. Jeg skriver litt om de jeg har erfaringer med:
SUKRIN: Sukrin (erytritol) er et naturlig søtningsprodukt uten energi (GI = 0). Sukrin finnes som "sukker konsistens" og som melis. I noen bakeverk, drikker o.l. kjenner jeg en vond ettersmak av sukrin, og en kjølende følelse. Dette har gjort at jeg er skeptisk til å bruke for mye sukrin. (Les om mitt første møte med sukrin her) Jeg bruker av og til sukrin melis til å søte sjokoladen, men som regel ikke mer en 1 ss. i en porsjon. Sukrin selges på de fleste helsekost butikker. Les mer om erytritol her.
AGAVESIRUP: Agave kommer fra en kaktuslignende plante. Den er søt og god i smaken og har en lav GI (Etter flere søk finner jeg variasjoner på GI mellom 20 – 40). Den inneholder ca. 70 – 75 % fruktose og 20 – 25 % glukose. Dette er svært mye fruktose, noe som ikke er heldig over tid. Dette var den første søtningen jeg begynte å bruke, men jeg vil ikke kjøpe mer av dette etter å ha blitt oppmerksom på fruktose innholdet.
PALMESUKKER: (GI = 35) Er utvunnet fra kokospalme blomsteren og har en søt karamellaktig smak (veldig god!). Består av 70 – 79 % sukrose og 3 – 9 % glukose og fruktose. Det inneholder også mange gode næringsstoffer som magnesium, kalium, sink, jern, vitamin C og vitamin B.
LUCUMA: Lucuma er en søt frukt som er tørket og malt. Smaksmessig minner den litt om søtpotet. Lucuma inneholder 8,4 % glukose, 4,7 % fruktose og 1,7 % sukrose. Jeg har nettopp begynt å bruke lucuma, og er så lange fornøyd. Bruker 1-2 ts i en porsjon sjokolade.
FLØTE
Jeg bruker fløte i noen av sjokoladene mine for å få en mildere smak. Sjokoladen blir da mindre bitter og mer barnevennlig – noe mange setter pris på. Kald fløte gjør også at sjokoladen blir tykkere og i noen tilfeller vanskeligere å jobbe med (den stivner for fort!).
BILDER OG OPPSKRIFTER
Energibarer Bountysjokolade